Predsjednici

Sve tri strane dolaze sa svojim problemima na sastanak

sastanak
VL FOTO
01.02.2012.
u 10:04

Ministar optužio Predsjedništvo i kolege iz Vijeća ministara za pritiske tvrdeći da proračun ne postoji dok se ne objavi u Službenom glasniku

Trilateralni sastanak koji će se 2. i 3. veljače održati na Jahorini mogao bi pokrenuti rješavanje nekih od otvorenih pitanja u trokutu Bosna i Hercegovina – Hrvatska – Srbija. Predsjednici Boris Tadić, Željko Komšić, Nebojša Radmanović, Bakir Izetbegović i Ivo Josipović ovim sastankom zapravo nastavljaju proces političke suradnje i dijaloga započet prošloga ljeta na Brijunima.

Na Jahorinu dolaze s različitim očekivanjima, ali i prioritetima koje treba rješavati. Ono što je zajedničko u njihovim stavovima pred ovaj sastanak je da bilo kakva destabilizacija odnosa u regiji nikome nije u interesu. Stoga su spremni razgovarati o svim temama, ma koliko neke od njih za jedne bile važne, a za druge sporedne. BiH je tako najviše zainteresirana za pitanja vezana za ulazak Hrvatske u EU, a posebno za primjenu graničnog režima za izvoz bosanskhercegovačkih proizvoda.

Osim ovoga, Bosna i Hercegovina i Hrvatska imaju još neka otvorena pitanja koja bi bilo poželjno riješiti prije nego Hrvatska postane punopravna članica Europske unije sljedeće godine. To se prvenstveno odnosi na rješavanje imovinsko-pravnih odnosa, potpuno rješavanje pitanja izbjeglica i razgraničenje na moru. Tema organiziranog kriminala također se prepoznaje kao problem na kojemu treba i dalje produbljivati suradnju.

Za teme ratnih zločina osobito je zainteresiran hrvatski predsjednik Josipović koji ističe da se ne smije ponoviti “slučaj Purda”. Josipović konkretno predlaže sklapanje ugovora između Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine o suradnji na rješavanju ratnih zločina. Zakon o ništetnosti predsjednik Josipović dao je na ocjenu Ustavnom sudu RH. Uvjeren je da će ustavni suci ukinuti njegove štetne odredbe, a ako to ne učine, da će loš utjecaj toga propisa dokinuti Vlada Zorana Milanovića.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?