Međugorje

Svaki dan bilo je 500 svećenika

Mladifest
07.08.2012.
u 09:35

Više od 60 tisuća vjernika na međunarodnom festivalu mladih u Međugorju

Svečanim misnim slavljem pokraj velikog križa izgrađenog prije 78. godina na brdu Križevcu kojeg je predvodio fra Danko Perutina u Međugorju je u ponedjeljak na blagdan Preobraženja Gospodinova završen 23. međunarodni festival mladih Mladifest Međugorje 2012. On je u svojoj propovijedi istaknuo je kako je šestodnevni susret pokazao da je “Crkva živa kroz mlade!”.

70 zemalja


Više desetaka tisuća mladih, te domaćih i stranih hodočasnika sudjelovalo je u ponedjeljak rano ujutro na svetoj misi na brdu Križevcu. Tim činom završen je ovaj tradicionalni međunarodni molitveni festival mladih na kojemu je u svetištu Kraljice mira sudjelovala mladež iz više od 70 zemalja svijeta. Koncelebrirano misno slavlje zadnje večeri susreta mladih u nedjelju navečer na vanjskom oltaru iza crkve sv. Jakova oko koga se okupilo više od 60 tisuća vjernika, uz suslavlje 351 svećenika, predvodio je dr. fra Ivan Sesar, provincijal Hercegovačke franjevačke provincije, a propovijed je održao fra Ljubo Kutrović, odgojitelj mladih bogoslova u Zagrebu. “Hoćemo li svojoj nebeskoj Majci dati svoje ruke i srca? Hoćemo li odavde otići sami? Da li ćemo proći kroz Međugorje ili ćemo dopustiti da Međugorje, tj. Gospin poziv i njezina ljubav prođe kroz nas i naša srca? Neka ovaj susret donese u nama nove odluke za život kako bismo počeli pisati s Gospom svoje stranice života”, kazao je, među ostalim, u svojoj nadahnutoj homiliji nekadašnji međugorski svećenik i koordinator susreta s mladima fra Ljubo Kurtović.

Molitveni program upriličen ovom prigodom u Međugorju prevođen je na sedamnaest svjetskih jezika. Ovogodišnji susret mladih održan je pod motom “Gospodine, daj nam više vjere”. Voditelj ovo susreta bio je fra Danko Perutina. Programu sedmodnevnoga susreta mladih u Međugorju mnogi su svjedoci obraćenja u Međugorju. Mladi su u predavanjima i svjedočanstvima produbljivali svoju osobnu vjeru. Svojom nazočnošću na svetim misama, klanjanjima i molitvama približili su se Isusu koji ih je u Međugorju okupio preko svoje majke Blažene Djevice Marije. Na molitvenom susretu bila je i časna sestra Elvira, utemeljiteljica međugorskog Cenacola, te momci i djevojke iz zajednica Cenacolo i Milosrdni Otac. Impresivna je bila procesija s križem kroz međugorsku župu u kojoj su mladi nosili svijeće, natpise i barjake svojih zemalja. Zajednica bivših ovisnika o drogama Cenacolo koju je utemeljila časna sestra Elvira izvela je program pod nazivom “Vjerovanje” i oduševila nazočne.

Svjetsko okupljanje


U Međugorju je za ovu prigodu bio organiziran i zajednički glazbeni i pjevački zbor i orkestar, koji je zadnju večer bio sastavljen od mladih iz 22 zemlje, koji je tijekom cjelokupnog programa pjevao i svirao. Međugorski međunarodni molitveni susret mladih je jedno od najznačajnijih svjetskih okupljanja mladeži. Inače, na večernjim misnim slavljima koncelebriralo je ukupno 2455 svećenika ili u prosjeku 491 svećenik po danu. Svećenici su tijekom cijelog dana ispovijedali mlade, a navečer su koncelebrirali na večernjem misnom slavlju održavanom na vanjskom oltaru iza crkve sv. Jakova.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?