Danis Tanović

Svaka KM uložena u kinematografiju BiH će se vratiti peterostruko

danis tanovic
08.02.2016.
u 20:31

Prije povodom uvrštavanja filma "Smrt u Sarajevu" redatelja Danisa Tanovića u natjecateljski program 66. Berlinskog filmskog festivala, održan je večeras u Sarajevu.

Redateljica i predsjednica Udruženja redateljica i redatelja BiH Jasmila Žbanić je u uvodnom obraćanju kazala kako je Udruženje napravilo prijedlog zakona o kulturi za sve razine vlasti te da se radi o zakonu koji će im omogućiti da bolje rade, zapošljavaju više ljudi i unose nove investicije u BiH.

Istaknula je da sredstva koja se sada izdvajaju za film u BiH nisu dovoljna ni za "proizvodnju jednog većeg filma", ali ne zbog toga što je BiH siromašna zemlja, već zbog nepostajanja odgovarajućih zakona.

Također, podsjetila je da je film u mnogim zemljama industrijska grana koja zapošljava veliki broj ljudi, a u BiH, kako je rekla, leži bogatstvo talenata, ne samo u filmu, već u kulturi uopće.   

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić je naglasio da Tanović na najbolji način pokazuje da je mjesto BiH u europskoj zajednici te da će buduće članstvo BiH u Europskoj uniji obogatiti obitelj europskih naroda.

Po njegovim riječima, kultura i sport neke su od ključnih značajki za razvoj političkog, demokratskog i multikulturalnog društva u BiH, a umjetnici, sportaši i kulturni radnici svakodnevno dokazuju talente i uspjehe BiH svojim rezultatima.

Stoga je, dodao je, Vijeće ministara BiH uložilo velike napore da poveća proračun za kulturu u 2016. godini za skoro milijun KM u odnosu na prošlu godinu. Pozvao je entitetska ministarstva za kulturu da zajedničkim naporima učine da kultura, osobito ona od međunarodnog značaja, dobije mnogo snažniju podršku nego što je ima u ovom trenutku.

Tanović je naglasio da je usvajanje Zakona o kulturi prijeko potrebno te da će bez ovog zakona "bh. kinematografija odumrijeti". Istaknuo je da će se svaka konvertibilna marka uložena u kinematografiju našoj zemlji vratiti peterostruko, te da obrazovanje i kultura trebaju biti temelji na kojima će se graditi budućnost BiH.

Nakon uvodnih obraćanja, Tanović je premijeru Federacije BiH Fadilu Novaliću uručio nacrt spomenutog zakona.

Prijmu je nazočio i veliki broj dužnosnika iz političkog, kulturnog i javnog i života u BiH te brojni predstavnici diplomatskog kora.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?