TKO ĆE DOBITI VLAST

Sutra su izbori, svi na birališta!

NAVIJACICA
VL FOTO
02.10.2010.
u 12:42

SIP: Nije bilo većih ‘incidenata’ koji bi doveli u pitanje integritet izbornog procesa u BiH

Od jutros je u Bosni i Hercegovini na snazi izborna šutnja koja će biti na snazi sve do zatvaranja birališta. To znači da političke stranke u ovom razdoblju više ne mogu provoditi bilo kakve javne političke aktivnosti, a oni koji se ipak odluče na takav korak - riskiraju sankcije.

Izborna šutnja

Iz Središnjeg izbornog povjerenstva BiH jučer su svi sudionici u izbornom procesu, uključujući i nevladin sektor, upozoreni na to da je u vrijeme izborne šutnje jedino dozvoljen javni poziv biračima Bosne i Hercegovine da izađu na izbore. Za sada, čini se, nema “incidenata” koji bi doveli u pitanje integritet izbornog procesa. Predsjednica SIP-a Irena Hadžiabdić kaže da tijekom predizborne kampanje nije bilo znatnih kršenja pravila ponašanja.

Do jučer je zaprimljeno 15 prigovora izrečena je jedna sankcija zbog sprječavanja novinara u obavljanju posla te tri sankcije zbog plaćenog političkog oglašavanja prije službenog početka izborne kampanje. Bilo je i devet prigovora na procedure imenovanja članova biračkih odbora. Primljene su tri žalbe na odluke općinskog izbornog povjerenstva, glede kojih je SIP donio određene odluke. Da je SIP donosio ispravne odluke potvrđuje to što je samo jedna žalba upućena Sudu BiH, a i u tom slučaju je Sud potvrdio odluku SIP-a.

Iako je proteklih dana bilo špekulacija o planiranju izbornih prijevara, u SIP-u ističu da su poduzeli sve mjere da se onemoguće takve stvari.

Vjeruje se da će i ponašanje političkih subjekata u iduća dva dana biti pošteno i korektno te da promatrači, čija akreditacija još uvijek traje, neće imati većih primjedbi na demokratičnost i korektnost ovogodišnjih općih izbora u BiH.

Pouzdan sustav

Novina u odnosu na dosadašnje izbore je korištenje modernijeg i pouzdanijeg informacijskog sustava koji će omogućiti da po prvi puta već u izbornoj noći službeno doznamo neke od rezultata. SIP će tako biti u prilici već u nedjelju u 21 sat, dakle samo dva sata nakon zatvaranja birališta, prezentirati prve izborne rezultate, a u 22.45 sati bit će održana konferencija za novinstvo na kojoj će se objaviti preliminarni rezultati izbora za Predsjedništvo BiH. Prognoze domaćih meteorologa govore da bh. građani koji 3. listopada krenu na birališta neće morati nositi kišobrane. Temperature bi trebale iznositi oko 20 stupnjeva u Bosni, dok bi u Hercegovini moglo biti i do pet stupnjeva toplije.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?