sjednica

Sutra posebna sjednica NSRS-a o reviziji presude po tužbi BiH protiv Srbije

sejdnica
26.02.2017.
u 10:45

Posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske (RS) na kojoj će se razmatrati Informacija o zahtjevu za reviziju presude Međunarodnog suda pravde po tužbi BiH protiv Srbije, zakazana je za sutra u Banjoj Luci.

U Informaciji se navodi da Predsjedništvo BiH "nije nikada razmatralo pitanje pokretanja revizije po tužbi BiH protiv Srbije niti su se članovi ovog tijela o tome odredili u smislu donošenja odluke“.

- Imajući u vidu sve gore navedeno, smatramo da nisu ispunjeni materijalni, niti formalni uslovi za podnošenje zahtjeva za reviziju i da u postupku pred Međunarodnim sudom pravde ne postoji aktivna legitimacija za ovakvu procesnu radnju.

Svako eventualno nastupanje pravnog zastupnika BiH pred Sudom u Haagu bez odgovarajuće odluke Predsjedništva BiH nije pravno valjano i predstavlja akt vanustavnog djelovanja i lažno predstavljanje te osobe – navodi se u Informaciji koja će biti predmet sutrašnje posebne sjednice.

Zastupnicima će se, kako se očekuje, obratiti predsjedatelj Predsjedništva BiH Mladen Ivanić i predsjednik RS-a Milorad Dodik.

Srpski predstavnici vlasti su najavili da očekuju da se na tom posebnom zasjedanju zauzeme stav i o načinu budućeg djelovanja predstavnika RS-a u bh.institucijama.

Tvrde da su bošnjački lideri podnošenjem "nelegitimnog i vaninstitucionalnog zahtjeva za reviziju presude izazvali najveću krizu u BiH nakon potpisivanja Daytonskog sporazuma“.

S druge strane bošnjački službenici smatraju da ne stoje ovakve tvrdnje te da je reakcija srpske strane pretjerana te da ratne žrtve zaslužuju pravdu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?