Svečano otvaranje

Otvoren 19. međunarodni sajam gospodarstva u Mostaru

sajam
Foto: FENA
1/10
12.04.2016.
u 07:25

Međunarodni sajam gospodarstva Mostar - 2016., jedna od najznačajnijih gospodarskih manifestacija u regiji, otvoren je danas u Slobodnoj zoni Hercegovina u Mostaru.

 Devetnaesti po redu Sajam otvorenim je proglasio Numan Kurtulmus, zamjenik premijera Vlade Republike Turske, zemlje partnera ovogodišnjeg sajma, koji je kazao kako BiH i Turska u svim aspektima - gospodarskim, političkim, kulturnim, imaju izuzetnu suradnju te kako je ta suradnja svake godine sve bolja.

 - Naša je želja da takvu suradnju i tako dobre odnose imamo i sa svim drugim zemljama u regiji jer narodi s Balkana imaju istu sudbinu i jako su slični. Zadovoljstvo mi je što sam u Mostaru u ulozi predstavnika zemlje partnera ovog izuzetnog gospodarskog događaja i želim svima puno sreće i uspjeha na ovoj manifestaciji - kazao je Kurtulmus.

 On se također osvrnuo i na simbol Mostara - Stari most, kazavši kako se nikada više ne bi trebalo dopustiti njegovo rušenje jer "mostovi mogu spajati i razdvajati ljude, ali Stari most u Mostaru treba biti onaj koji spaja sve koji ovdje žive".

 Nazočne je pozdravio i predsjedatelj Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, kazavši kako je sajam u Mostaru postao jedna od najznačajnijih gospodarskih manifestacija, kako u BiH, tako i šire. Izrazio je posebno zadovoljstvo što je ove godine partner sajma zemlja Turska s kojom, kako je kazao, BiH ima izvanrednu suradnju na svim razinama.   

 - Od svog utemeljenja, Mostar je bio grad koji je povezivao ljude, grad gospodarstvenika, grad trgovaca, čvorište puteva i mjesto susreta. Drago mi je da ta tradicija živi i danas i da Mostar okuplja poslovne ljude, velike i male gospodarstvenike, ulagače, domaće i inozemne, kao živo i djelatno središte čiji značaj raste iz godine u godinu, polako, ali sigurno. Ovakve manifestacije su dragocjene, jer šalju u svijet pozitivnu poruku o Mostaru i Bosni i Hercegovini. Ove godine se očekuje 50.000 posjetitelja na Sajmu. Uvjeren sam da će u narednim godinama taj broj nastaviti da raste - kazao je Izetbegović.

 Osobito zadovoljstvo iskazao je što je ove godine zemlja partner sajma Republika Turska. - U posljednjim godinama suradnja Bosne i Hercegovine s Turskom je u usponu na svim poljima. Izvoz iz BiH u Tursku se od 2013. do 2015. udvostručio, dostižući obim od preko tristo pedeset milijuna maraka, a pokrivenost uvoza izvozom porasla je za oko 20 posto. A to je, uvjeren sam, tek početak jer prostora za razvoj suradnje je mnogo, a tu su i obostrana volja i želja za produbljivanjem odnosa. Vjerujem da će se u budućnosti uspon turskog gospodarstva nastaviti, a interes za ulaganja u BiH rasti - kazao jeIzetbegović.

 On je boljitak i napredak poželio i svim susjedima naše zemlja. - Bosna i Hercegovina je usmjerena na najtješnju gospodarsku suradnju sa susjednim zemljama: Crnom Gorom, Hrvatskom i Srbijom. Dobro je da smo u ovom razdoblju zajedno opredijeljeni da ostvarimo ono što je Hrvatska već postigla a to je članstvo u EU. I dobro je da smo spremni da jedni drugima na tom putu pomognemo.

 Bosna i Hercegovina može bolje, to nam pokazuju promjene koje smo pokrenuli u proteklih godinu dana, promjene u sklopu kojih smo se obvezali na dijalog, kompromis i reforme koje će donijeti napredak. Događaji poput ovog sajma su konkretni koraci u tom smjeru - kazao je Izetbegović, čestitavši organizatoru na uloženom trudu.

 Dobrodošlicu i ugodan boravak na ovom značajnom gospodarskom događaju visokim izaslanstvima, sajamskim izlagačima i posjetiteljima iskazali su domaćini manifestacije - direktorica Mostarskog sajma Dalfina Bošnjak i gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić.

 Tijekom ceremonije otvaranja obratili su se i visoki dužnosnici zemalja regije i to predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, predsjednik Crne Gore Filip Vujanović i premijer Srbije Aleksandar Vučić, koji su se složili da je gospodarstvo važan pokretač dobrosusjedskih odnosa.

 - Bosna i Hercegovina će u Hrvatskoj uvijek imati pouzdanog partnera i iskrenog prijatelja jer Hrvatska prema BiH ima posebnu odgovornost - naglasila je u svom obraćanju hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitraović. Čestitala je oganizatorima ove, kako je kazala, jako značajne manifestacije koja pruža priliku i mogućnost za stvaranje još bolje gospodarske suradnje između svih sudionika sajma.

 - Veselim se što ću i iduće godine biti u Mostaru na ovom značajnom gospodarskom događaju koji će obilježiti svoju 20. godišnjici i kada će Hrvatska biti zemlja partner na tom vrlo važnom jubileju - kazala je hrvatska predsjednica. 

 Crnogorski predsjednik Filip Vujanović Sajam u Mostaru ocijenio je kao jednu izuzetnu gospodarsku manifestaciju koja pruža mogućnost da se gopodarska suradnja zemalja regije još više unaprijedi te omogućuje bolju trgovinsku suradnju i bolji investicijski ambijent u okruženju.

 - Crna područjima - kazao je Vujanović koji je također izrazio zadovoljstvo organizacijskom ove gospodarske manifstacije te poželio svim sudionicima mnogo uspjeha u radu.

 Srbijanski predsjednik Vlade Aleksandar Vučić u svom je obraćanju naglasio kako je gospodarska suradnja s Bosnom i Hercegovinom na zadovoljavajućoj razini te da će Srbija dati sve od sebe da se ekonomija pomjera naprijed kao i to da će njegova zemlja učiniti sve da se očuvaju prijateljski odnosi dviju zemalja.

 - Ono što je važno je da je BiH za Srbiju treća izvozna destinacija i trgovinski partner s kojim bilježimo stalni rast trgovinske razmjene. Želimo to unaprijediti u narednom razdoblju, da ne bude samo RS, nego svi dijelovi Bosne i Hercegovine - rekao je premijer Srbije Aleksandar Vučić kako Srbija najveći potencijal u ekonomskom rastu Srbija ima u regiji.

 - Ne stidimo se naše regije, nego se ponosimo što tu pripadamo, odavde ne možemo pobjeći, ali možemo biti bolji. Dat ćemo sve od sebe da očuvamo i unaprijedimo ekonomske odnose i pomjeramo ih unaprijed, a spremi smo razgovarati o ukidanju brojnih barijera. Nema potrebe da kamioni danima stoje na granici, ali politika će dati konačnu odluku, mislim da ćemo s tim svi dobiti. Mi smo svi ovdje na putu EU integracija što će svima nama donijeti dosta dobrog - kazao je Vučić, dodajući kako se nada kako će narodi u Mostaru i BiH umjeti opredijeliti se za bolju budućnost, šaljući želje mira, zajedništva i stabilnosti.

 Dobrodošlicu i ugodan boravak na ovom značajnom gospodarskom događaju visokim izaslanstvima, sajamskim izlagačima i posjetiteljima iskazali su domaćini manifestacije - direktorica Mostarskog sajma Dalfina Bošnjak i gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić.

 Oni su naglasili kako ova sajamska manifestacija svake godine sve više dobiva na svom značaju te kako je važno što je ove godine zemlja partner Republika Turska, koja je gospodarski zemlja u ekspanziji. Složili su se kako Sajam pruža priliku otvaranja prema investotirima i novim projektima te poželjeli mnogo uspjeha kako izagačima tako i gostima Sajma.

 Nakon svečanosti otvaranja, visoki dužnosnici uputili su se u obilazak sajamskog izložbenog prostora, a na marginama sajma planirani su bilateralni susreti.

 Na ovogodišnjem, devetnaestom po redu sajmu, na oko 30 000 četvornih metara zatvorenog i otvorenog prostora predstavit će se izlagači iz 24 zemlje, a očekuje se da bi Sajam, za njegova trajanja, moglo posjetiti oko 50 000 ljudi.

 Uz opću sajamsku manifestaciju, na kojoj će biti predstavljene sve grane gospodarstva, održat će se i tradicionalne podsajamske manifestacije Sajam turizma, Sajam knjige i grafičke industrije i Sajam informacijskih tehnologija.

 Mostarski sajam, u suradnji sa svojim partnerima, organizira i niz konferencija, okruglih stolova i radionica na temu obnovljivih izvora energije, izgradnje hidrocentrala, turizma i zaštite okoliša, razvoja gospodarstva, ulaganjima u BiH, izvozu i uvozu.

 Također, u sklopu Sajma turizma bit će predstavljena domaća i regionalna vinarska proizvodnja, autohtona hercegovačka te slavonska kuhinja i dodijeljene nagrade najboljim vinima. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije