Vitez

Obilježena je obljetnica zločina nad Hrvatima u Križančevu selu

Vitez
22.12.2015.
u 13:00

U napadu Armije BiH poginula su 34 vojnika i civila hrvatske nacionalnosti, među kojima je bilo i žena i staraca

U Vitezu je obilježena 22 godišnjica zločina u Križančevu Selu. U crkvi Sv. Leopolda Mandića u naselju Dubravica, slavljena je misa zadušnica koji je uz koncelebraciju gučogorskog gvardijana fra Dragu Pranješa i još pet svećenika, predvodio viteški župnik fra Marko Kepić.

Uz rodbinu, prijatelje, suborce poginulih i ubijenih, ter predstavnike udruga proisteklih iz Domovinskoga rata, svetoj misi zadušnici prisutni su bili i visoki dužnosnici struktura vlasti srednjobosanskih općine, Srednjobosanske županije, Federacije i BiH, a predvodili su ih, predsjednik ŽO HDZ-a BiH, Nikola Grubešić, ministrica obrane BiH, Marina Pendeš, zapovjednik Oružanih snaga BiH, Anto Jeleč, predsjednik Federacije BiH, Marinko Čavara i hrvatski član Predsjedništva BiH, dr. Dragan Čović. Svi su oni, nakon svete mise, prisustvovali komemoraciji održanoj u amfiteatru Osnovne škole „Dubravica“, gdje održan i prigodni program, a okupljenim se obratio ratni zapovjednik „Viteške“ brigade HVO, pukovnik Mario Čerkez.

Naime, tog su dana, neposredno nakon odlaska konvoja "Bijeli put“, nakon kratkih i žestokih borbi pripadnici Armije RBiH zaposjeli ovo selo nadomak Viteza. Selo su opljačkali, a kuće i gospodarske objekte teško oštetili, srušili ili zapalili.

U ovom napadu Armije BiH poginula su 34 vojnika i civila hrvatske nacionalnosti, među kojima je bilo i žena i staraca. Trideset vojnika je zarobljeno i odvedeno u selo Počulicu  na sjevernom dijelu općine Vitez, a kasnije u Zenicu, gdje im se, jedno vrijeme, gubi svaki trag.

Nakon 39 dana od zarobljavanja, pod pritiskom obitelji nestalih, hrvatske javnosti, UNPROFOR-a i MCK-a, bošnjačka strana predala je tijela zarobljenih 22. prosinca u Križančevu Selu.

Sva su tijela bila izmasakrirana, s lomovima ekstremiteta, rebara, grudnoga koša, vilica, lubanje…Također, vidljivi su bili i brojni tragovi mučenja što je zabilježeno foto i videozapisima te u zapisniku liječničkog povjerenstva za identifikaciju masakriranih tijela, na čelu s primarijusom dr. Franjom Tiboldom.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije