Sud BiH

Sutra izricanje presude Damiru Lipovcu

Damir Lipovac
08.02.2016.
u 18:35

Sud BiH prihvatio je sporazum o priznanju krivnje za zločine počinjene u Derventi 1992. godine, koji je Damir Lipovac sklopio s Tužiteljstvom BiH. Izricanje presude zakazano je za sutra, 9. veljače. 

U skladu sa sugestijama Sudskog vijeća, stranke su 4. veljače dostavile novi sporazum kojim je predložena kazna od šest i pol do osam godina zatvora. U ostalom dijelu, sporazum je neizmijenjen.

Prvobitnim sporazumom, koji je postignut u prosincu bila je predložena kazna od šest godina, što je Vijeće ocijenilo nedovoljnim ukoliko se “uzme u obzir da su dvije osobe ubijene, a dvije ranjene”.

Tužitelj Milorad Barašin je kazao kako je prilikom predlaganja kazne Tužiteljstvo cijenilo više olakšavajućih okolnosti.

“U to vrijeme, optuženi je bio mlad. Prilikom pregovaranja, pokazao je određenu korektnost i izrazio je kajanje”, rekao je Barašin.

Branitelj Davor Šilić je napomenuo kako je optuženi obiteljski čovjek, otac troje djece.

“Još jedanput izražavam kajanje žrtvama”, kazao je Lipovac, koji je uhićen u Nizozemskoj u svibnju 2014., a BiH izručen u studeno prošle godine.

Tužiteljstvo BiH je 2008. optužilo Lipovca da je sudjelovao u ubojstvima, zlostavljanjima i pljačkanju civila srpske nacionalnosti u logoru u mjestu Poljari u lipnju 1992. godine.

Prema optužnici, on je u to vrijeme bio pripadnik 103. brigade HVO-a u Derventi i komandant logora koji je formiran u osnovnoj školi u Poljarima, javlja BIRN - Justice Report.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije