Reprezentacija BiH

Susret s Grčkom ključ kvalifikacija za BiH

bih
29.12.2016.
u 11:00

Mehmed Baždarević, izbornik nogometne reprezentacije BiH, kaže kako ne zna zbog čega je suspendiran od FIFA-e za meč protiv Gibraltara, s obzirom na to da tijekom susreta protiv Grčke nije ulazio u sukob sa službenim osobama.

Poslao upit

Uz to, dodaje, priznaje kako je poslije utakmice na konferenciji za medije rekao da je sudac svojim odlukama unio nervozu u utakmicu i pokvario je, ali to ne smatra razlogom za suspenziju.

- Zaista ne znam razloge za suspenziju. Nisam se žalio na tu odluku, jer mislim da ne bi ništa postigli, ali želio sam znati i poslao sam upit za što sam kriv, kaže nam Baždarević.

Trenutno je u Francuskoj, a proteklih dana je vrijeme provodio u razgovorima s agencijama koje bi nam mogle osigurati kvalitetne provjere u prijateljskim susretima. Inače, u 2016. reprezentacija BiH je odigrala ukupno devet utakmica i ostvarila šest pobjeda, uz jedan remi i dva poraza. Godinu je počela sa dvije pobjede u prijateljskim utakmicama protiv Luksemburga i Švicarske, a prvi poraz uslijedio je protiv Španjolske. Uslijedio je nastup na Kirin kupu u Japanu, gdje smo u izmijenjenom sastavu i bez nekoliko standardnih reprezentativaca osvojili prvo mjesto. U polufinalu su nakon izvođenja penala pobijedili Dansku, a u finalu selekciju Japana, predvođenu bh. stručnjakom Vahidom Halilhodžićem.

Ohrabreni odličnim nastupima i dobrim rezultatima nogometaši BiH u septembru su počeli kvalifikacije za svjetsko prvenstvo u Rusiji i u prvom meču u Zenici deklasirali Estoniju s 5:0. No, uslijedio je težak poraz od Belgije od 4:0, ali je optimizam u bh. tim vratila pobjeda protiv Kipra 2:0 te remi u Atini protiv Grčke 1:1. BiH nakon četiri utakmice ima sedam bodova i na trećem je mjestu s dvije pobjede, jednim remije i porazom. Za drugoplasiranom Grčkom zaostaje tri boda, a pet u odnosu na lidera na tabeli grupe H Belgiju. Baždarević ističe da je relativno zadovoljan dosadašnjim kvalifikacijama ali da bi bio mnogo sretniji da je u Grčkoj ostvarena pobjeda. Gorak ukus u ustima ostavlja poraz od Belgije, najviše zbog “kompletno promašene utakmice”.

Mogli su i bolje

- Sigurno da bi sa ta dva dodatna boda bila još ljepša slika. Ostaje utakmica protiv Belgije u grlu još uvijek, ne zbog poraza, nego zbog kompletno promašene utakmice. Da li reprezentacija igra bolje, ja mislim da, rekao je izbornik BiH, koji nastoji uvesti neka nova imena u bh. vrstu:

- Činimo sve. Željeli bi da to budu igrači iz domaće lige, ali nam nije cilj da zovemo nekoga da bi zadovoljili kvotu, poručio je Baždarević.

Nedavno je FIFA Odbor za status igrača prihvatio zahtjev koji su uputili NS BiH i Daniel Pavlović, za promjenu sportskog državljanstva. Pavlović je rođen 22. aprila 1988. godine u Švicarskoj, za koju je i nastupao u mlađim kategorijama. Trenutno je član talijanskog kluba Sampdorija.

- Čim igra standardno u Italiji jasno je. Radi se o lijevom bočnom igraču, koji ima izuzetno kvalitetnu lijevu nogu, šut za igrača te pozicije. Igrač je koji može igrati više pozicija, nastupao je za sve selekcije Švicarske do mlade kategorije. Izrazio je želju da igra za BiH i smatram da to može biti jedan plus, pojasnio je.

Baždarević smatra kako je svaka utakmica ključna, ali da susret koji otvara perspektivu je vjerojatno Grčka, a onda će i ambicije rasti. Kategoričan je da se ta utakmica mora pobijediti, ali do tada ima vremena.

- Ja se nadam kako ćemo s nekim novim licima napraviti ono što treba da pobijedimo tu utakmicu. Uvijek sam optimist, ali i realan, komentirao je Baždarević.

BiH iduću utakmicu u okviru kvalifikacija za SP u Rusiji 2018. godine igra 25. ožujka, kada će biti domaćin Gibraltaru. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?