Zaraze

Šuga i dalje jedna od vodećih zaraznih bolesti u FBiH

27.07.2015.
u 16:34

Nedavno su srbijanski mediji objavili kako je od početka godine u Srbiji registrirano gotovo 5000 osoba oboljelih od šuge, što je za 1500 više nego prošle godine. Prethodnih godina i u BiH je bio povećan broj slučajeva šuge ili stručno nazvano scabiesa, gdje je najveći broj zabilježen u HNŽ-u. Tako se, primjerice, u više od 1000 prijavljenih slučajeva na području BiH, trećina odnosila na Mostar, odnosno 371 slučaj.

Srame se prijaviti bolest

Iako su i tada epidemiolozi upozoravali kako je to bolest koja se vrlo brzo liječi, mnogi građani su se odbijali javljati liječniku zbog srama koji prati tu bolest - da je sirotinjska. Šugom, koju prenose paraziti i koja se manifestira nepodnošljivim svrbežom i crvenilom na koži, najlakše se možete zaraziti na mjestima kolektivnog smještaja i masovnog okupljanja. Tako građani posebnu pozornost trebaju obratiti na bazenima, u javnom prijevozu, ali i u bolnicama i staračkim domovima. - Iako se šuga danas relativno lako liječi, vrlo je važno poduzeti adekvatne higijenske mjere jer se infekcija brzo širi i lako prenosi. Ako netko od članova obitelji oboli, treba usporedno liječiti sve ukućane, dezinficirati, iskuhavati plahte i iznositi stvari na jako sunce, upozorili su liječnici. U svibnju ove godine, prema Federalnom zavodu za javno zdravstvo, prijavljeno je 68 slučajeva, što je upola manje nego u istom razdoblju prošle godine, od čega je najveći broj registriran na području Sarajevske županije. Do svibnja, od početka godine registrirano je 489 slučajeva, dok su godinu prije bila 603 slučaja. Kažimo i to kako su u 2014. registrirane 1463 osobe oboljele od šuge, što je za 25,83 posto više nego prethodne godine. Najviše oboljelih je dobi 25 - 49 godina (21,53 posto) i 7 - 14 godina (19,83%), a gotovo podjednako obolijevaju osobe oba spola. Iz ZJZ FBiH su naglasili kako je 1997. bilo registrirano 7000 slučajeva i sve do 2007. godine brojka oboljelih bila je u padu.

Rast oboljelih

Od 2007. ponovno raste broj oboljelih. Šuga je među vodećim bolestima u svibnju ove godine zauzela četvrto mjesto (3,42 posto), dok su na prvom mjestu vodene kozice(47,78 posto).

Na drugom mjestu je Enterocollitis acuta (15,85 posto), ospice su na trećem mjestu (13,53 posto), dok je peta bolest herpes zoster s 3,32 posto od ukupno prijavljenih zaraznih bolesti.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije