PODNIJELI PRIJAVE

Sudski epilog nakon skoro 20 godina će dobiti ‘slučaj Šantić’

šantić
Foto: VL FOTO
22.01.2014.
u 10:36

Postupajući po naredbi o provedbi istrage, službenici Federalne uprave policije utvrdili su da postoje osnovi sumnje da su H.A. (Hamdija Abdić tigar), D.K., J.T., R.B., R.R., I.A., i E.K., svi s područja USŽ-a 1995. na području općine Cazin, sudjelovali u izvršenju ubojstva general-bojnika HVO-a, Vlade Šantića

Službenici Federalne uprave policije podnijeli su jučer Županijskom tužiteljstvu Unsko-sanske županije izvješće o počinjenom kaznenom djelu protiv sedam osoba zbog postojanja osnova sumnje da su počinili kaznena djela „ubojstvo“ iz člana 166. stavak 2, u vezi stavka 1. KZ FBiH i “organizirani kriminal” iz članka 342. KZ FBiH.

Postupili po naredbi

Postupajući po naredbi o provedbi istrage, službenici Federalne uprave policije utvrdili su da postoje osnovi sumnje da su H.A. (Hamdija Abdić tigar), D.K., J.T., R.B., R.R., I.A., i E.K., svi s područja USŽ-a 1995. na području općine Cazin, sudjelovali u izvršenju ubojstva general-bojnika HVO-a, Vlade Šantića. Tijelo Šantića do sada nije pronađeno. Istraga u ovom predmetu ponovno je otvorena 2013. Forenzičari Uprave policije FBiH pokušali su u kolovozu pronaći nove biološke tragove u hotelu Sedra kod Bihaća koji bi trebali pomoći u rasvjetljavanju nestanka i najvjerojatnije ubojstva generala Šantića u proljeće 1995.Taj hotel bio je zadnja lokacija na kojoj je Šantić viđen živ, ali su mnogi bili skeptični da će se nakon skoro dva desetljeća uspjeti pronaći bilo kakvi tragovi koji bi pomogli u istrazi. General Šantić je nestao u noći 8. ožujka 1995. iz hotela Sedra, a prema medijskim navodima tada je bio u društvu s generalom Armije BiH Atifom Dudakovićem. Od tada mu se gubi svaki trag. Postojalo je više verzija o ubojstvu Vlade Šantića. Prema dostupnim informacijama, generala i njegovu dvojicu pratitelja Radovana Klepića i Željka Vujića je nasilno u hotel ‘Sedra’ dovela skupina Vojne policije Armije BiH koju je predvodio Hamdija Abdić Tigar. Po tim navodima, Dudaković, s kojim je bilo nekoliko suradnika i pripadnika Vojne policije, grubo se sukobio sa Šantićem. Generala su nakon toga odveli Abdićevi batinaši, nakon čega se gubi svaki trag o njemu. Najvjerojatnije je njegovo tijelo bačeno u Unu, a po drugim informacijama moguće je da je izručen srpskim snagama u Krajini. Nedugo nakon nestanka mješovito hrvatsko-bošnjačko povjerenstvo je provelo istragu. Nova istraga pokrenuta je na inicijativu ravnatelja FUP-a Dragana Lukača.

Dudakovićeva uloga

Pri tome su u medijima procurili i iskazi bivših pripadnika Armije BiH iz istrage 1995. koji su u izravnu vezu doveli generala Dudakovića s nestankom i likvidacijom generala Šantića. Međutim, među onima protiv kojih je FUP podnio izvješće o počinjenom kaznenom djelu županijskom tužiteljstvu u Bihaću nema umirovljenog generala Dudakovića.

Komentara 1

BK
B Kosa
20:53 22.01.2014.

istraga je pocimala nekoliko puta i uvjek je stala tako ce biti i ovaj put. Santic je prija toga trbao otputovati u Zagreb vojna policija mu nije dozvolila. U hotelu sedra Santic je pitao g. dudakovica zasto je pripadnik AB pucao na kapetana HVO koji je ponarodnodti bio Bosnjak. po naredbi dudakovica vojna policija je odvela g santica prema rijeci uni Santic nikada vise nije viden i ovaj put ce se sve zataskati kao i prija

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije