Što stoji u pismu

Sud traži od trojice članova Predsjedništva: Očitujte se o statusu Softića do sutra u 18 h

01.03.2017.
u 07:00

Pismo Međunarodnog suda pravde u Haagu, koje je 24. veljače upućeno članovima Predsjedništva BiH, i to zasebice prema tri člana Predsjedništva - predsjedatelja Mladena Ivanića, hrvatskog člana Dragana Čovića i bošnjačkoga člana Bakira Izetbegovića, stiglo je u BiH, piše Večernji list BiH.

Pismo Ivanića i Crnatka

Po njegovu sadržaju, otkriva se kako ovaj sud treba objašnjenja vezano uz legitimitet agenta koji je naveden da predstavlja BiH, odnosno koji je uime BiH, zajedno sa zamjenicima, predao zahtjev za reviziju presude protiv Srbije.

Pismo potpisuje registrar Međunarodnog suda pravde u Haagu Philippe Couvreur navodeći kako je ovaj sud zaprimio zahtjev BiH za reviziju presude protiv Srbije iz 2007. Međunarodni sud pravde u Haagu u pismu traži objašnjenje od sve trojice članova Predsjedništva BiH vezano uz legitimitet Sakiba Softića kao agenta BiH pred tim Sudom, a u vezi s podnošenjem zahtjeva za reviziju presude Međunarodnog suda pravde po tužbi BiH protiv Srbije za genocid donesene 2007. Sud u pismu navodi da je dokument zahtjeva predao Sakib Softić 23. veljače. Ističe se također kako je ovaj sud zaprimio i dva pisma iz BiH u vezi s ovim slučajem. Jedno pismo stiglo je od Mladena Ivanića, predsjedatelja Predsjedništva BiH, 13. srpnja prošle godine i drugo pismo od ministra vanjskih poslova BiH Igora Crnatka od 3. veljače ove godine.

Detaljna objašnjenja

Ivanić i Crnadak u pismima su dali svoje viđenje oko mogućnosti pokretanja zahtjeva za reviziju presude. Naglašavaju kako nema odluke o reviziji presude prihvaćene od Predsjedništva BiH ni odluke o davanju mandata Sakibu Softiću ili nekome drugom, navodi se u pismu Suda upućenom članovima Predsjedništva BiH tražeći detaljna objašnjenja o legitimitetu Sakiba Softića. Ono što je Sud u pismu tražio je to da se sva trojica članova Predsjedništva BiH očituju i svoj odgovor pošalju najkasnije do 2. ožujka u 18 sati. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?