Dani otvorenih vrata

Studij engleskog je hit!

FF
VL FOTO
30.05.2012.
u 09:42

Buduće studente sve više privlači politologija, dok je zanimanje za novinarstvo u padu

Filozofski fakultet Sveučilišta u Mostaru jučer je upriličio Dane otvorenih vrata za sve srednjoškolce, potencijalne studente. Bila je to dobra prigoda da se budući studenti, ali i njihovi roditelji pobliže upoznaju s ovim fakultetom i njegovim znanstveno-nastavnim i istraživačkim aktivnostima.

 

Jednopredmetni engleski

 

Uz ostalo, bilo je govora o razredbenom postupku, nastavnom programu i uvjetima studiranja, a odgovori na sva pitanja budući su brucoši mogli dobiti izravno u razgovoru sa studentima i profesorima fakulteta. Iz razgovora s budućim studentima nametnuo se zaključak da najveće zanimanje vlada za studij engleskog jezika, koji će od ove godine biti jednopredmetni studij, zatim za studije socijalnog rada, politologije i psihologije. Novinarstvo i odnosi s javnošću, koji su proteklih godina bili najprivlačniji među budućim studentima, polako gube primat, premda i za njih i dalje vlada zanimanje.

 

- Filozofski studij dosad je imao dvanaest studija, a ove godine imat će i koji studij više, kao što je jednopredmetni studij engleskog jezika i dvopredmetni studij novinarstva. Nadamo da će i ove godine kao i prethodne godine naš fakultet upisati oko 800 brucoša, kazao nam je prodekan prof. dr. Iko Skoko. Ono što je primjetno je da se Filozofski fakultet trudi podići kvalitetu nastave na višu razinu i s takvim optimizmom ulazi i u novu akademsku godinu.

 

Iz prve ruke

 

- Željela bih studirati politologiju. Naime, to je nešto što me zanima jer veoma pratim društvena i politička događanja kako na našoj tako i na svjetskoj sceni. Drago mi je što postoji ovakav dan Dan otvorenih vrata kada se možemo raspitati što se studira, što je na prijamnom ispitu, možemo dobiti odgovore iz prve ruke. Dobro je kad vas netko može uputiti jer ima dosta mladih koji su zbunjeni i neodlučni i ne znaju što upisati, a ovdje mogu dobiti informacije iz prve ruke, kazala nam je Irena Pinjušić iz Mostara kojoj je politologija primarni izbor ali, kako kaže, uvijek valja imati alternativu s obzirom da je broj prijavljenih kandidata velik. Njezine kolegice Mira Raič i Zita Jerković odlučile su se za novinarstvo odnosno bibliotekarstvo.

 

- Zainteresirana sam za studij novinarstva jer volim pisati, to mi je zanimacija, a uz to me zanima i bibliotekarstvo jer volim knjige i engleski jezik, kaže Zita Jerković koja završava Ekonomsku školu. Novinarstvo bi upisao i Željko Šilić, jer sebe vidi kao budućeg televizijskog novinara. Za studij povijesti i engleskog jezika odlučili su se i Mia Bošković te Andreas Kvesić.

 

- Oduvijek me zanimala povijest, a engleski jezik mi leži i dobro mi ide. Mislim da bih mogao studij završiti u roku, kazao je Kvesić koji je završio Elektrotehničku školu. Filozofski fakultet osim Mostara ima i svoje dislocirane studije u Kiseljaku i Orašju i zasigurno je da će i tamo određeni broj svršenih srednjoškolaca upisati taj fakultet. Prošle godine fakultet je upisalo oko 800 brucoša iz svih dijelova BiH, od čega je njih stotinjak iz susjedne Republike Hrvatske. U akademskoj 2011./2012. godini, fakultet je aktivno pohađalo 2600 studenata.  U nastavnom procesu sudjeluje 211 nastavnika, a od toga broja čak 132 doktora znanosti.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?