Glavno vijeće HNS-a

Strani suci trebaju ići, imali su više odluka na štetu Hrvata

01.11.2015.
u 07:00

HNS pozvao na približavanje BiH prema EU i NATO Hrvati nemaju razloga podržavati 9. siječnja zbog progona sunarodnjaka, ali odbijaju nadglasavanje kao načelo funkcioniranja

Čelnici Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH ocijenili su jučer kako strani suci trebaju napustiti Ustavni sud BiH te su odbili poduprijeti ultimatume srpskih političkih predstavnika koji su zatražili poništavanje presuda o ukidanju dana toga entiteta i zaprijetili bojkotom državnih institucija nakon odluke Ustavnog suda te zemlje.

Instrument dominacije

"Prošlo je vrijeme kada su nam u Ustavnom sudu bili potrebni stranci i ova institucija treba biti sastavljena od domaćih profesionalaca", rekao je na konferenciji za novinare u Mostaru predsjednik Glavnog vijeća HNS-a BiH Božo Ljubić. 
Ljubić, međutim, ne smatra kako odluke Ustavnog suda mogu biti povod za blokadu državnih institucija ili, pak, postavljanja ultimatuma, što je rezultat preksinošnjeg sastanka srpskih predstavnika u Republici Srpskoj. 
- Ne mogu podržati ultimatume iz RS-a, ali mogu podržati rješenja koja idu u tome smjeru, objasnio je Ljubić. Prema njegovim riječima, zahvaljujući ulozi stranih i bošnjačkih sudaca, u više su navrata donošene odluke na štetu Hrvata, što smatra neodrživim.

"Kao predstavnik Hrvata, mogu reći da smo duboko razočarani s više odluka Ustavnoga suda koje su se ticale vitalnih hrvatskih nacionalnih interesa. Konkretno, kada je pitanje uspostava RTV kanala na hrvatskom jeziku, svi predstavnici Hrvata u izvršnoj vlasti, svi zastupnici u oba doma Parlamenta su poduprli ovaj prijedlog, čak i ustavni suci Hrvati su bili za to, ali glasovima stranaca i jednoga naroda zanemareno je stajalište Hrvata", istaknuo je Ljubić. 
Prema njegovim riječima, iz sadašnje situacije se može izaći donošenjem Zakona o Ustavnome sudu po kojemu će se okončati i mandat sudaca stranaca. 
Komentirajući 9. siječnja kao Dan RS-a koji je bio izabran u spomen na prijeratno zasjedanje srpskih predstavnika, a kojega je ukinuo Ustavni sud BiH, Ljubić je rekao kako nema osobno ni jednog razloga slaviti taj datum jer simbolizira progon i izbjeglištvo 95 posto sunarodnjaka Hrvata s današnjeg područja RS-a. 
Član Glavnog vijeća HNS-a i aktualni predsjedatelj Doma naroda Parlamenta BiH Bariša Čolak rekao je kako je u nekoliko navrata pokušao inicirati donošenje Zakona o Ustavnome sudu BiH kada je bio državni ministar pravosuđa, što bi podrazumijevalo i odlazak stranih sudaca. Međutim, to nije naišlo na odobravanje.

Inicijative odbijene

"Zakazali smo u procesu redefiniranja Ustavnog suda. Bili smo dužni poštovati to prema Daytonskom sporazumu prvih pet godina. Čini mi se da će ova njihova odluka sada doprinijeti ubrzanju toga procesa tako da, kada je riječ o strancima, njih svakako treba zamijeniti domaćim sucima. Ustav to omogućava", rekao je Čolak. Po njegovim riječima, BiH treba i na ovome pitanju pokazati je li država. 
Na zasjedanju Glavnog vijeća HNS-a BiH izražena je i zabrinutost zbog terorističkih napada i sigurnosnih izazova, što s nepostojanjem unutarnjeg dogovora u BiH stalno generira krizu. 
"Žurno je u BiH potrebno postići ovaj konsenzus i GV smatra kako je najsigurnije mjesto BiH u ovome nesigurnom svijetu u okviru EU i NATO-a", dodao je Ljubić.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?