Vukoja pojašnjava

Što znači...Fiskalna politika

Frano Vukoja
01.12.2012.
u 12:51

Pojam fiskalno dolazi od latinske riječi fiscus, a znači košara za novac

Čujemo kako se mjerama fiskalne politike mogu riješiti gospodarski i socijalni problemi. Fiskalna politika je određivanje načina prikupljanja novca za financiranje društvene potrošnje ili kontrola državnih troškova i poreza od vlade.

Fiskalni sustav odnosi se na porez i proračun, a uži je pojam od financijskog sustava. Pojam fiskalno dolazi od latinske riječi fiscus, a znači košara za novac. U starom Rimu fiscus je bila carska blagajna. Fisk (fiskus) u današnjem smislu riječi je državna blagajna, erar, ali i državni financijski interes, državna imovina.

Fiskalna politika jedna je od najvažnijih segmenata ekonomske politike, koja za ostvarenje svojih ciljeva koristi razne oblike javnih prihoda i rashoda. Postoji alokacijska, distribucijska i stabilizacijska fiskalna politika.

Prva podrazumijeva utjecaj na ulaganja i korištenje resursa, druga razdiobu dohotka i imovine, a stabilizacijska fiskalna politika ublažava oscilacije gospodarske aktivnosti uzrokovane djelovanjem tržišta te nastoji spriječiti stanje inflacijskog i recesijskog jaza.

U recesiji država treba stvarati proračunski deficit, a u situaciji inflacijskog jaza treba ga smanjivati. Posljednjih godina sve više država koristi restriktivnu fiskalnu politiku. To Međunarodni monetarni fond zahtijeva i od Bosne i Hercegovine.

No, čim netko počne bilo kakvo kresanje, skrešu mu sve po spisku. A osim toga, u Bosni i Hercegovini ima struktura koje umjesto fiskalne politike žele voditi - “fiškalnu”!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?