Vukoja pojašnjava

Što znači... Supsidijarnost

Frano Vukoja
11.05.2013.
u 09:40

Pojam potječe od latinske riječi supsidiarius, a znači pomoćni, pričuvni

Mnogi se s pravom žale na to kako se u Bosni i Hercegovini ne poštuje načelo supsidijarnosti. Prema Anićevom rječniku supsidijaran je onaj koji dolazi u obzir u drugom redu, koji je drugorazredan, pomoćni, sporedan.

Navodi se primjer: supsidijarno pravo, supsidijarna odgovornost. U Novom rječniku stranih riječi Bratoljuba Klaića supsidijaran je i drugostupanjski, a prema Hrvatskoj općoj enciklopediji supsidijaran je i podređen, dopunski. Pojam potječe od latinske riječi supsidiarius, a znači pomoćni, pričuvni.

U političkoj znanosti supsidijarnost je pojam koji označava donošenje i provođenje odluka na najnižoj mogućoj funkcionalnoj razini institucionalne hijerarhije. Ovlasti se dodjeljuju tijelima nižih razina vlasti, a samo ako ih ona ne mogu izvršavati, ovlasti se prenose na višu razinu. Prema Daytonu sve ono što izričito nije u ovlasti Federaciji pripada županijama. No, sve je više pokušaja centralizacije vlastu na razini Federacije i rušenja načela supsidijarnosti.

To načelo potječe iz katoličkog nauka, a služi i kao ustavno načelo u federalnim sustavima, kako bi se opravdala alokacija ovlasti između različitih razina vlasti. Supsidijarnost je svojstvena političkim sustavima EU-a, Njemačke i Švicarske. A neki u BiH prave se Englezi! Hoće u EU rušeći načela EU-a! Cilj načela supsidijarnost je donošenje odluka na razini što bližoj građanima. Neki u BiH i oko nje unitarno, što se kosi s načelom supsidijarnosti, pokušavaju podvaliti pod građansko.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?