Vukoja pojašnjava

Što znači... Panel diskusija

Frano Vukoja
01.06.2013.
u 12:47

Na engleskom panel znači oplata, a na latinskom pannelus je deminutiv od riječi pannus, a znači tkanina, krpa

Održavaju se razni simpoziji, okrugli stolovi, ali i panel-diskusije. U Hrvatskoj općoj enciklopediji Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža kratko stoji da je pojam panel-diskusija nastao po engleskom izrazu panel-discussion, a znači javna rasprava na kojoj sudjeluje i publika. I prema Novom rječniku stranih riječi Bratoljuba Klaića panel-diskusija je organizirana javna diskusija uz sudjelovanje publike. U Hrvatskom enciklopedijskom rječniku stoji da je panel neka diskusija u kojoj sudjeluje više osoba i na kojoj se raspravlja o nekom aktualnom problemu. Postoje panel-diskusija i panel-anketa. U sociologiji panel je metoda stalnog praćenja ponašanja i mišljenja na odabranom uzorku ispitanika.

Panel u građevinarstvu je ravna ploča koja čini dio površine ili je pokriva, ploča na kojoj se nalaze instrumenti ili kontrolni uređaji, a panel-ploča je ploča od tankih daščica, lijepljenih ukriž pod hidrauličnim tlakom, oblijepljena furnirom, zamjenjuje drvo u industriji namještaja; šper-ploča, špera, panelka. Panelirati znači umetnuti, obložiti, ukrašavati drvenim pločama, panoima, ukrašavati haljinu šarenim umetcima…Na engleskom panel znači oplata, a na latinskom pannelus je deminutiv od riječi pannus, a znači tkanina, krpa. Panel-diskusije vode se često onda kad dođe do trenutka „stani-pani“ pa ni panel-diskusija puno ne pomažu. Kao i okrugli stolovi, i mnoge panel-diskusije završe švedskim stolom pa se s riječi prijeđe na - jela!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?