Vukoja pojašnjava

Što znači... Interakcija

Frano Vukoja
05.03.2013.
u 09:36

U psihologiji interakcija je odnos dvaju ili više osoba, koji dovodi do međuzavisnosti u njihovom ponašanju ili doživljavanju

Često čujemo kako tu i tamo u BiH nedostaje interakcije. Prema rječnicima interakcija je zapravo međudjelovanje, međusobni utjecaj dvaju ili više djelovanja, uzajamna akcija. Taj pojam u fizici znači situaciju u kojoj ponašanje jednog sustava utječe na ponašanje drugoga, radi se o procesu u kojem više tijela djeluje jedno na drugo, što prouzrokuje promjene na njima.

U psihologiji interakcija je odnos dvaju ili više osoba, koji dovodi do međuzavisnosti u njihovom ponašanju ili doživljavanju, a interakcija u filozofiji veže se za mišljenje o prirodnim i društvenim fenomenima, kao uzajamno povezanim čimbenicima.

U tehnici postoje fundamentalne interakcije, a dijele se na gravitacijske, elektromagnetske, jake, slabe… Interaktivan u informatici je onaj koji se odlikuje dvosmjernom komunikacijom između korisnika i računala.

Pojam dolazi od latinskog pojma inter, kao prvog dijela riječi, koji znači da se nešto nalazi između dijelova onoga što je rečeno drugim dijelom, ili između toga i drugog čega (inter može biti i prvi dio riječi vezane za nešto internacionalno), te latinske riječi actio - agere, a znači djelovati. No, da bi BiH mogla funkcionirati, treba puno više interakcije, međudjelovanja, uzajamnih akcija. Nevjerojatan je izostanak interakcije tamo gdje je ona više nego potrebna zbog sitnih internih interesa nezainteresiranih za opći boljitak. Kao da netko u Bosni i Hercegovini i izvan nje vodi velike akcije protiv - interakcije!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?