Vukoja pojašnjava

Što znači... Hrvatski jal

Maske
12.10.2012.
u 09:54

U rječnicima jasno stoji da jal znači zavist, zlobu, himbenost

Svaka nacija na svijetu ima neke svoje posebnosti koje ih u velikoj mjeri karakteriziraju. Hrvati za svoje nedaće u prošlosti i sadašnjosti okrivljuju - hrvatski jal! U rječnicima jasno stoji da jal znači zavist, zlobu, himbenost. Hrvatski jal oblik je zlobe i zavist na uspjeh svojih sunarodnjaka, a tu osobinu Hrvati ubrajaju u svoje narodne slabosti. I drugi narodi nisu imuni od te obične ljudske slabosti, ali Hrvati misle da je većini svojih sunarodnjaka jal nekako “genetski usađen”. Svakako da ima naroda kod kojih je jalnost izraženija, ali oni ne kukaju zbog svog jala koliko Hrvati.

I Hrvatima susjedni narodi zavist, jal ili zlobu prema bližnjemu svomu vole opisati onom: Neka susjedu (ili komšiji) crkne krava! Kod svih naroda vrijedi izreka: Sve će ti oprostiti osim uspjeha! Ima jala i previše i izvan hrvatskog nacionalnog korpusa, ali Hrvatima nekako najviše smeta. Pa ima onih koji krivnju za izborni neuspjeh Hrvata u središnjoj Bosni pripisuju hrvatskom jalu.

Mnogi su puno prije izbora znali da u nekim općinama s hrvatskom većinom Hrvat neće biti načelnik. A za to su krivi i oni kojima jako smeta to što su hrvatskog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine izabrali Bošnjaci. A ni malo im ne smeta to što su svojom političkom “logikom” sebi “izabrali” Bošnjaka za načelnika.

E, sad je li to pitanje hrvatskog jala ili političke zrelosti koja je - mala? A i nije vrag da su krivi samo neki genijalci s jalom u genima!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?