Izložba

Sto pedeset godina "Zločina i kazne"

zlocin i kazna
01.02.2016.
u 13:25

"Zločin i kazna" je zajedno s "Braćom Karamazovima" i "Idiotom" najuspješnije djelo Dostojevskog i klasik je ruske književnosti

Fotografije Sankt Peterburga iz 19. stoljeća, predmeti povezani sa zapletom romana, cijeli tekst projiciran na zidovima: izložba "Zločin i kazna", otvorena u povodu 150. godišnjice izlaska tog književnog remek djela, posjetitelje odvodi duboko u svijet Fjodora Mihajloviča Dostojevskog.

"Ovom smo izložbom željeli odgovoriti na sva pitanja iz romana i pokazati sve aspekte o kojima govori", rekla je Natalija Ahimbajeva, ravnateljica Muzeja Dostojevskog u Sankt Peterburgu u kojemu je postavljena izložba.

Muzejski prostor smješten je u kući, u središtu nekadašnje carske prijestlolnice,u kojoj je pisac nekad stanovao. 

Roman "Zločin i kazna" izlazio je tijekom 1866. u mjesečnim nastavcima u mjesnom časopisu. Priča je to o Rodionu Raskoljnikovu, mladom usamljeniku koji odbacuje kolektivna moralna načela i spreman je ubojstvom omražene lihvarice ispitati limite svoje slobode i moralnog poretka. 

Roman je u startu doživio uspjeh. Preveden na nekoliko jezika, među kojima na francuski, engleski i njemački, "Zločin i kazna" je zajedno s "Braćom Karamazovima" i "Idiotom" najuspješnije djelo Dostojevskog i klasik je ruske književnosti. U ovom složenom remek djelu Dostojevski piše o mnogo pitanja: o granicama slobode, legitimitetu nasilja, cijeni ljudskog života...

Na izložbi je cijeli tekst romana projiciran na zidovima, a neki odlomci istaknuti su zajedno s fotografijama iz tog razdoblja te s predmetima o kojima govore. Vjerno je dočarana mirna i mračna "peterburška" atmosfera. 

"Stvarno se osjećate kao da ste uronili u roman", kaže Roman Kovtčenko (33) koji je izložbu pogledao u društvu majke. 

"To mi je najdraži njegov roman, 'najpeterburškiji' je", dodaje Galina Somova.
Po organizatorima, izložba ocrtava tri dimenzije tog kompleksnog djela. 

Prva predstavlja Sankt Peterburg, kuće, dvorišta, kanale i taverne. Druga ocrtava vrijeme radnje romana pokazivanjem originalnih predmeta poput "žute iskaznice" (kartice koju je policija izdavala prostitutkama poslije obavljenog liječničkog pregleda) kakvu je imala jedna od junakinja iz priče.

Detaljno je rekonstruirana i soba u kojoj je izvršeno ubojstvo sa svim predmetima koji su se, po opisu autora, u njoj nalazili. 

U romanu se isprepleću filozofska i religijska stajališta, što je treća dimenzija djela. 
"Zločin i kazna važan je izvor znanja i neiscrpnih ideja", zaključuje Natalija Ahimbajeva te dodaje da će izložba biti otvorena do kraja ožujka. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije