infrastrukturni projekti

Što BiH može očekivati od Summita u Parizu

zvizdic
01.07.2016.
u 20:10

Izaslanstvo BiH u ponedjeljak će, na Summitu zemalja Zapadnog Balkana u Parizu, predstaviti tri infrastrukturna projekta, za koja očekuje financijsku podršku.

BiH će u Parizu kandidirati tri infrastrukturna projekta vrijedna milijune maraka. U fokusu je prije svega nastavak gradnje Koridora Vc. Predsjedatelj Vijeća ministara BiH, Denis Zvizdić, nada se dobrim vijestima, javlja N1.

"Na svim odborima koje su projekte analizirali sa stanovišta struke i tehničkih aspekata. Tri projekta su odobrena, uvrštena su među deset projekata s područja zapadnog Balkana. Ocijenjeni su kao najbolje pripremljeni projekti. Pred nama je ostala obveza da usvojimo strategiju", otkriva Zvizdić.

Riječ je konkretno o strategiji prijevoza. Već postoji Nacrt, ali on mora biti usklađen s potrebama i stavovima entitetskih vlada. Sam fokus kako Summita u Parizu, tako i summita koji su prethodili, onoga u Berlinu i Beču, upravo je infrastrukturno povezivanje regije, kao ključ ekonomskog razvoja.

"Predsjedatelj Denis Zvizdić će nam u ponedjeljak u Parizu predstaviti određene infrastrukturne projekte. Također će predstaviti omladinsku organizaciju za zemlje zapadnog Balkana i nadam se da će to dati doprinos da ljudi osjete da im je bolje u životu", kazala je njemačka kancelarka Angela Merkel.

S obzirom na negativnu retoriku između BiH i Srbije, kako u svjetlu predizborne kampanje u BiH, ali i predstojeće 21. godišnjice srebreničkog genocida, Summit je prilika da predstavnici dvije zemlje, bar kada je riječ o poslovnoj suradnji funkcioniraju konstruktivnije.

Na sastanku s francuskim predsjednikom, Francoisom Hollandeom, premijera vlada i ostali članovi izaslanstva trebali bi govoriti i o izbjegličkoj krizi, suradnji na polju sigurnosti i borbe protiv terorizma, te europskoj perspektivi, posebno zemalja regije. Osim sastanaka predsjendika vlada, sastat će se posebno ministri vanjskih poslova, te ministri ekonomija.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije