Poziv za nastavak razgovora

Stier: Za napredak i europsku budućnost BiH potrebna izmjena Izbornog zakona

German Foreign Minister Frank-Walter Steinmeier (R) and his Croatian counter part Davor Stier hold a joint press conference at the Federal Foreign Office in Berlin, Germany, 14 December 2016. Photo: Rainer Jensen/dpa /DPA/PIXSELL
23.02.2017.
u 09:00

Službeni Zagreb snažno inzistira na postizanju dogovora o izmjeni Izbornog zakona u Bosni i Hercegovini, što bi, po njihovim ocjenama, vodilo prema postupnom stabiliziranju odnosa, najprije unutar federalnih partnera Hrvata i Bošnjaka. No, dosadašnja praksa pokazala je kako bošnjačke stranke i nisu pretjerano zainteresirane za dogovor nastojeći održavati dominaciju nad Hrvatima.

Neravnopravnost Hrvata

Ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier smatra to ključnim uvjetom, što je poručio u razgovorima s više međunarodnih i dužnosnika iz regije, uostalom i s posebnim predstavnikom EU u BiH Lars-Gunnarom Wigemarkom. “Sada je krajnji čas da se to napravi jer ambicija svakoga tko želi uspjeh Bosne i Hercegovine je da se pokrenu ključne reforme koje će omogućiti uspješni put BiH, ne samo prema Europi nego da i kao država bude uspješna i funkcionalna i koja je u stanju poštivati prava svih svojih konstitutivnih naroda i građana”, rekao je za Večernjak ministar Stier upitan o reformama koje očekuju službene hrvatske vlasti. Pri tome je šef hrvatske diplomacije objasnio da se posebna pozornost treba posvetiti provedbi presude iz Ljubićeve apelacije koja se odnosi na potrebu legitimnog zastupanja pojedinog naroda. 
“Zato je u ovom trenutku nužno da se krene s reformom Izbornog zakona sljedeći ono što je i Ustavni sud BiH već primijetio svojom presudom od 1. prosinca 2016. ”, dodao je Stier. A Ljubićeva presuda zadire u samu srž neravnopravnosti Hrvata u pogledu mogućnosti biranja svojih predstavnika u vlasti. Podrazumijeva to, prije svega, korigiranje načina biranja izaslanika u Dom naroda FBiH preko kojega su bošnjačke stranke u dva navrata iz vlasti izbacile hrvatski narod, a uz to pitanje vezano je i nametanje hrvatskog člana Predsjedništva BiH...

Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?