Treba li nam uistinu toliko lijekova?

Stanovnici Federacije potroše više od pola milijarde maraka lijekova godišnje

05.12.2016.
u 10:00

Potrošnja lijekova u Federaciji BiH tema je o kojoj se već godinama raspravlja. Postoje brojne indicije kako se velik broj recepata izdaje bez prave potrebe, a županijski zavodi zdravstvenog osiguranja jačaju kontrole kako bi došli do podataka propisuju li se lijekovi zbog potreba pacijenta ili zbog utjecaja farmakološke industrije na ove procese. U svakom slučaju, količina novca koja se troši na lijekove u Federaciji je ogromna.

Stotine milijuna maraka

Prema izvješću o zdravstvenom stanju stanovništva Federacije BiH, ukupni promet lijekova iznosi 531,6 milijuna maraka. Od toga samo 17,88 posto otpada na domaće proizvođače lijekova, dok čak 436,5 milijuna maraka dajemo za proizvode stranih proizvođača lijekova. Na čelu liste domaćih proizvođača lijekova su Hemofarm i Bosnalijek, koji prodaju nešto više od 73 milijuna maraka vrijednosti lijekova u Federaciji godišnje...

Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?