VELIKA AKCIJA

Srednjoškolci iz Orašja “kasice” šalju u Afriku siromašnoj djeci

tanzanija
Foto: VL FOTO
20.12.2013.
u 09:05

U ovo predbožićno vrijeme jedna ovakva gesta humanosti dirnula je mnoge Posavljake i šire

Duboko dirnuta siromaštvom i teškom sudbinom afričke djece, kojoj je najmanja pomoć velika, prof. Paulina Mikić iz oraške srednje škole pokrenula je kotač humanosti u svojoj školi. Već treću godinu traje prelijepa priča humanosti i prijateljstva koja povezuje Orašje s jednom od najsiromašnijih afričkih država Tanzanijom, a u njoj je jedan od najsiromašnijih gradova svijeta Songei. U tom se gradu nalazi sirotište “Sv. Ante” čije štićenike pomažu oraški srednjoškolci. Od ove godine njima će se pridružiti i građani. U ovo predbožićno vrijeme jedna ovakva gesta humanosti dirnula je mnoge Posavljake i šire. Prof. Mikić je uspostavila suradnju s Udrugom “Kolajna ljubavi” iz Zagreba i tako je započela prelijepa priča ispunjena humanošću i pomaganjem napuštenoj afričkoj djeci pod imenom “Prijatelji - prijateljima”.

“Prijatelji - prijateljima”

Prve smo godine djeci slali robu i školski pribor jer smo počeli samo od razreda koji sam ja vodila. Druge godine akciju smo proširili na cijelu školu i prikupili smo oko 700 KM, a ove godine uključili smo i građane. Tijekom adventa učenici su svakog četvrtka na četiri štanda u gradu prikupljali sredstva, a kasice imamo i u školi. Sredstva nisu velika, ali svaka marka toj je djeci važna. Iz Afrike nam stižu riječi zahvale, fotografije, čestitke pune ljubavi i zahvalnosti koje ukrašavaju zidove naših učionica, domove učenika - kaže nam prof. Paulina. Oraškim je srednjoškolcima prezentirala rad Udruge i njihovu misiju pomoći u Tanzaniji tajnica Udruge Lidija Erceg. Iz Zagreba do Orašja je doputovala vlakom. - U humanitarnim udrugama nema mjesta luksuzu. Ako to radite s ljubavlju, onda štedite na svakom koraku jer znate da time stvarate prostor za još veću pomoć tim mališanima kojima nema tko pomoći osim ljudi dobra srca - kazala je Erceg u Orašju.

Oaza sigurnosti

Sirotište svetog Ante u gradu Songei u Tanzaniji oaza je sigurnosti i ljubavi za djecu koja su ostala bez roditelja. Volonteri Udruge “Kolajna ljubavi” pokušavaju osigurati bolju budućnost za svako dijete u sirotištu. U sirotištu trenutno žive 33 djevojčice i dječaka, u dobi od 4 do 17 godina. Funkcioniranje sirotišta je financirano donacijama, među ostalim i onom koja stiže iz Orašja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?