nogomet

Sreća i suci na strani Grka ili nogometna povijest se ponovila

Football Soccer - Greece v Bosnia and Herzegovina - 2018 World Cup Qualifying European Zone Football Soccer - Greece v Bosnia and Herzegovina - 2018 World Cup Qualifying European Zone - Group H  - Georgios Karaiskakis stadium, Piraeus, Greece - 13/11/16 G
15.11.2016.
u 08:00

Pisali smo kako tišina i samozatajnost reprezentativaca BiH tijekom priprema za nogometni sraz u Ateni mogu polučiti dobrim rezultatom. Bilo je kako je bilo, navijačima BiH ostaje žal za punim uspjehom Zmajeva na stadionu Karaisakis. Ono što je prikazano u nedjelju večer na atenskom stadionu već je viđeno puno puta na nogometnim terenima.

Slabo suđenje

Nije ovo prvo loše suđenje u kvalifikacijama kada BiH igra protiv Grčke. Kroničari dobro pamte i suđenje ruskog suca 2006. godine u Zenici, tijekom kvalifikacija za EP 2008. godine, ali i druga zbivanja tijekom tih kvalifikacijskih utakmica. Sjećamo se kako je utakmicu ranije isključen Spahić, pa protiv Grka, kod rezultata 0:1, isključen je Papac, nakon čega je nastao potop od 0:4. Odmah u uzvratu, 2007. godine, u 54. minuti Hrgović je izjednačio na 1:1, ali u 56. minuti dobiva crveni karton da bi BiH u 57. minuti primila gol, zatim još jedan, a Ibišević smanjuje na 3:2, ali u 90. minuti. Da se povijest ponavlja u susretima protiv Grčke, pokazala je i posljednja utakmica. Džeko je dobio crveni karton i Grci su ostvarili izjednačenje.

Nakon utakmice u Ateni sve je bilo jasno, moćna grčka siva eminencija u strukturama UEFA-e i FIFA-e, izgleda, ništa ne prepušta slučaju. Kažu kako je rastanak i povratak reprezentativaca BiH bio dosta težak, jer su se igrači osjećali pokradenima i nemoćnima. U sarajevsku zračnu luku sletjela su samo dva igrača, Stevanović i Pirić, te stručni stožer reprezentacije, čelnici NS-a BiH i navijači. Glavni akteri su morali natrag u svoje klubove. Bolje da sudačku krađu odboluju sami za sebe i u tišini svog doma, jer valja sutra svima krenuti dalje, ma što i kako se događalo - nogomet je samo sport, koji nas nekada obraduje, a nekada rastuži do boli. Na bol smo se navikli...

Zadovoljni igrom

- Moramo biti zadovoljni, a ja sam zadovoljan dobrom igrom. Žao mi je što igra i ponašanje nisu okrunjeni našom pobjedom, ali i ovaj bod je jako dobar i jako važan. Ako nastavimo ovako, naši planovi i ciljevi bit će i stvarnost na kraju kvalifikacija. Znali smo što nas čeka i s nekim problemima smo ušli u pripremni ciklus za ovu utakmicu. Eto, Kolašinac je igrao dobro unatoč tome što je slab došao na okupljanje. Sead je odigrao srcem izuzetno dobru utakmicu. Imali su i on i Spahić, kao i Višća i Vranješ, dosta problema, ali svi su htjeli igrati i dali su sve od sebe. Mogu im samo čestitati, kao i svim ostalim igračima. Šunjić je odigrao izvanredno, a upao je u igru nezagrijan. Ipak, najveća šteta je bila što je Džeko nepravedno isključen i što nas je sudac oštetio za dva boda. Čitavih 90 minuta bilo je provokacija i suđenje je bilo naklonjeno domaćinu. Mogli smo pobijediti i nismo sebi smjeli dopustiti taj pogodak. Dali smo sve od sebe, ali trebalo je malo “mangupluka” i bezobrazluka. Stajala nas je želja da postignemo taj drugi pogodak, kazao je izbornik BiH Mehmed Baždarević.

Bila je tajna kako je nekoliko nogometaša i u Zenicu pristiglo s ozljedama, ali nitko, baš nitko, čak i virozni Kolašinac, nije tražio bilo kakvu poštedu. Igrala se ozbiljna i važna utakmica koju nitko od nogometaša BiH nije želio propustiti. Za ozljedu Spahića je malo tko znao, ali njegov status bio je ozbiljan i prije utakmice.

Želio je Spahić igrati i igrao je dok je mogao. Nije ni tražio zamjenu, ali u nedjelju je zatražio, jer nije više išlo.

- O njegovoj ozljedi znat ćemo više nakon svih pregleda i vidjet ćemo što će biti dalje. Ostali su stisli zube i izdržali do kraja utakmice, dodao je izbornik Baždarević.

Pad koncentracije

Srce je vuklo nogometaše BiH naprijed i nakon postignutog gola. Neku 21 sekundu prije kraja utakmice popustila je opreznost. Primljeni pogodak nije znak nemoći BiH, nego tek nedostatak koncentracije u 95. minuti utakmice. Netko će krenuti dalje prema vrhu ljestvice, a BiH se ipak smiješi sreća i može stići Grčku već u ožujku iduće godine, a onda Grci dolaze u Zenicu, kao i Belgijanci. Tada ne treba prihvaćati provokacije protivničkih igrača, ma koliko bili pod zaštitom i patronatom sudaca ili imena sivih eminencija, koje drmaju svjetskim i europskim nogometnim biznisom.

Navijači BiH žele sa svojim ljubimcima letjeti u Rusiju, a nadaju se kako će nogometaši i stručni stožer dati sve od sebe kako bi tu želju mogli i ispuniti. Ostaje onda vidjeti kako će se priča u ovim kvalifikacijama dalje odvijati te kako će proći iduće utakmice izabranika izbornika BiH Mehmeda Badarevića. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije