Ivanić:

Srbi treba žestoko da reagiraju kada su dirnuti

Mladen Ivanić
15.01.2017.
u 10:45

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Mladen Ivanić istakao je kako je interes srpskog naroda da čuva svoje institucije u okviru BiH, da ih jača i kako Srbi treba žestoko da reagiraju kada su dirnuti, prenosi Nezavisne.com

Ivanić je dodao kako ključni problemi u BiH nisu odnosi Sarajeva i Banjaluke, nego odnosi Hrvata i Bošnjaka u Federaciji BiH, a da Srbi treba žestoko da reagiraju kada su dirnuti. On je za "Politiku" rekao da dobar dio političke elite u Sarajevu zaista misli da Republiku Srpsku treba ukinuti, kako to nije samo populizam i kupovina glasova, nego politička ideologija prisutna od 90-ih, na šta se mora odgovarati dovoljno čvrsto. Na pitanje kako vidi budućnost BiH i ima li prijetnji miru, Ivanić je rekao da je ranije bio veći optimista, te ocijenio da se ulazi u nekakvu tehničku fazu, da je ambijent dosta loš, ali da misli da prijetnji miru neće biti, jer građani BiH više ne žele rat, nemaju čime ratovati. Ivanić je istakao da nije istomišljenik sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom, ali kako će surađivati sa njim kada su ugroženi interesi Srpske.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH rekao je kako ne razumije zašto je visokom predstavniku u BiH Valentinu Inzku problem da se izvini zbog poređenja Republike Srpske sa Nezavisnom Državom Hrvatskom (NDH).

"S obzirom na to da on to ne želi, nemam namjeru da komuniciram sa njim. Neka me testira. Dvaput godišnje zasjeda Savjet za sprovođenje mira u BiH, ako Inzko bude tamo, nikog iz mog ureda tamo neće biti, ukoliko ne dođe do minimalnog ljudskog izvinjenja", dodao je Ivanić.

Ivanić je istakao kako srpskom narodu nitko ne može osporiti 9. siječanj, a kako je euforija povodom pokušaja da se Dan Republike Srpske ukine potpuno bezuspješna, jer Zakon o Danu Republike Srpske iz listopada prošle godine još nitko nije osporio.

"Toliko o toj netočnoj priči kako je taj praznik tobože neustavan. Svako tko misli da to može uraditi u BiH, djeluje protiv BiH. Zato osporavanje Dana Republike Srpske predstavlja najveći udar na BiH", dodao je Ivanić.

On ocjenjuje da ljudi u Sarajevu moraju napokon da shvate da nije normalno i prihvatljivo da pripadnici jednog naroda određuju drugom narodu koje dane će da proslavlja. Ivanić ističe kako je zahvalan ključnim oficirima iz svih naroda koji su poštovali njegov zakoniti zahtjev za angažiranje Trećeg pješadijskog puka na obilježavanju Dana Republike.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH izrazio je uvjerenje kako će predsjednik Srbije Tomislav Nikolić posjetiti BiH, dodajući da dugo na tom nivou nije bilo ozbiljnije posjete, te da ne vidi nijedan razlog da se to ne desi.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?