Reportaža s otvaranja

LIGA HERCEGOVINE otvorena u Grudama! Početak sadržajan, zanimljiv i raznovrstan

22.08.2023.
u 11:56

Početak sa stilom! Takvim se može nazvati otvaranje Lige Hercegovine u Grudama, gdje je počelo najmasovnije sportsko natjecanje na ovom području.

Rekordnih 12 ekipa, predstavnika općina i gradova, prvaka liga mjesnih zajednica, bori se za prvaka natjecanja.

Večer je na novootvorenom sportskom igralištu u Grudama počela utakmicom domaćina Grude Centra i Jaklića, predstavnika Rame. Počelo je izvrsno za Gruđane, kad je Dario Alpeza pogodio za 1:0. Tako je i završilo prvo poluvrijeme. U međuvremenu, veliki pljesak publike zaradio je Jerko Ćorluka, nekoć jedan od najboljih malonogometnih golmana Hercegovine koji se "umirovio" pomalo davne 2014., kad je Grude Centar bio na vrhuncu moći, a Liga Hercegovine ga je izvukla iz naftalena, te je legendarni čuvar mreže dostojno zamijenio najtrofejnijeg Marija Manću Galića, ozlijeđenu zvijezdu Centra. Početak drugog poluvremena potvrdio je zašto je Ante Ćorluka jedan od najboljih malonogometaša Hercegovine. Osvajač Kutije šibica, promiješao je protivničku obranu, a onda zabio gol kakav se rijetko viđa, podigavši loptu preko golmana Tadića. Huk s tribina davao je vjetar u leđa Centru. Međutim, Hrvoje Šimunović ubrzo smanjuje za 2:1 i poručuje da Rama još nije rekla završnu riječ. Igralo se otvoreno na sve strane. Nikola Mikulić sjajno je dočekao loptu kapetana Ivana Ćorluke na drugoj stativi i pogodio za 3:1, a onda je Stipo Babić brzo uzvratio izvrsnim pogotkom za 3:2. Grude su dobro igrale na golmanu igraču, slušajući poruke svojih senatora Borisa Miloša i Ivana Ine Šimića, te je Dario Alpeza još jednom uzeo loptu i pogodio za konačnih 4:2.

Nakon prve utakmice uslijedilo je svečano otvaranje Lige. Snažne poruke poslali su grudski načelnik Ljubo Grizelj koji je i otvorio ovogodišnju ligu, predsjednik Sportske udruge Liga Hercegovine Ivan Zeljko, voditelj programa Željko Andrijanić i grudski župnik fra Stanko Pavlović.

Posebnu dobrodošlicu govornici su zaželjeli svim ekipama i gostima, a veliki pljesak zaradio je predsjednik Hrvatskog Narodnog Sabora Dragan Čović koji se prethodno sastao s općinskim i županijskim vodstvom, te organizatorima Lige Hercegovine, upoznao se aktualnostima u Grudama i šire, te je iz prvog reda pratio ovogodišnje natjecanje.

Predsjednik Sportske udruge Lige Hercegovine Ivan Zeljko, među ostalim je kazao: - Dočekali smo i taj svečani trenutak, za sve nas koji smo vezani uz Ligu Hercegovine, ovo 18. po redu izdanje završnog turnira pobjednika malonogometnih liga mjesnih zajednica Hercegovine. Moramo se složiti da je to jedna respektabilna obljetnica za projekt koji je izdržao sve prepreke i probleme koji su mu se našli na putu kroz sve ove godine, ali se u kontinuitetu održao i raste iz godine u godinu.

Grudski načelnik Ljubo Grizelj zaželio je dobrodošlicu svima, a posebno lideru Hrvata u BiH Draganu Čoviću i županijskom premijeru Predragu Čoviću. - Dobrodošao u svoje Grude predsjedniče HNS-a, vi ste počasni član ove općine i osjećajte se ugodno - poručio je prvi čovjek Gruda i domaćin Lige. Zatim je pozdravio natjecatelje. - Dragi natjecatelji, predstavnici gradova i općina, vi ste ponosni pobjednici svojih liga i na tome vam čestitam, ponosno predstavljajte svoje općine i gradove, stijegovi njihovi su ovdje, vi se borite za njih - kazao je Grizelj, posebno pohvalivši grudskog župnika fra Stanka Pavlovića. - Dragi fra Stanko hvala na svemu što činiš za sve ljude ovdje u Grudama - kazao je načelnik i zaradio veliki pljesak svojih žitelja.

Fra Stanko je zatim izmolio Božji blagoslov na sve nazočne.

Voditelj programa Željko Andrijanić istaknuo je Ligu Hercegovine kao poveznicu sportaša i navijača. - Jedan od najvećih pisaca svih vremena Eduardo Galeano je u svojoj knjizi "Nogomet na suncu i u sjeni napisao": "Nogomet je procvjetao u sirotinjskim četvrtima jer nije zahtjevao novac i za igru nije trebalo ništa više od puke želje. Na poljima, ulicama i plažama, i domaći i strani, igrali su se koristeći lopte od starih čarapa ispunjenih krpama ili papirom i stavljajući kamenja kao gol. Nogometni jezik, ubrzo je postao univerzalan." Upravo tim jezikom govorit ćemo ovih dana. Još 40-ih godina prošlog stoljeća Sportsko društvo Duhan u Grudama je pokrenulo nogomet, košarku... Niz lopti od starih čarapa plasirano je u golove onog vremena. Danas imamo sve, međutim dopustili smo da i nas zarobe suvremeni trendovi, pa je važnije postići gol na video igrama nego na nogometnom terenu. I zato je potrebna Liga Hercegovine, ne samo kao nogometni turnir, nego kao misao koja mora živjeti u svima nama, kako bi ovaj teren i drugi tereni u Hercegovini bili okupljališta entuzijasta, djevojčica i dječaka koji će donijeti nove sportske uspjehe u zemlju kamena i krša - poručio je Andrijanić.

U plesnom programu nastupio je Cherleading klub Ledinac.

Uslijedila je druga utakmica između četverostrukog prvaka Međugorja, predstavnika Čitluka i Belenića, predstavnika Ravnog, ekipe koja prvi put nastupa na ligi. Za Međugorje se znalo da je šampionska momčad, međutim Belenići su igrom "kupili" Grude jer odavno nije viđena takva strast i želja za uspjehom, u utakmici protiv favorita. Povelo je Međugorje preko Josipa Sesara, svog naturaliziranog igrača, jednog od najboljih, međutim Josip Nebergoj brzo izjednačuje, te poručuje da će ovo biti njegova večer u golgeterskom smislu. Ubrzo Rafael Ostojić povećava na 2:1, a Renato Čilić zabija za 3:1. Međutim, Ravnjacima to, očito, ništa nije značilo. Nebergoj uskoro smanjuje na 3:2, da bi 3 minute do kraja izjednačio na 3:3 i digao publiku na noge. Jasno, uslijedili su penali, a nijanse, su dijelile i jedne i druge od prolaza. Na kraju, u raspucavanju slavilo je Međugorje i s ukupnih 8:7 otišlo u četvrtfinale i tako opravdalo ulogu favorita u ovoj utakmici.

Treću utakmicu igralo je Pregrađe, predstavnik Ljubuškog i Brišnik, predstavnik Tomislavgrada. Početno odmjeravanje snaga, a onda Ljubuški dolazi u vodstvo preko Tomislava Bošnjaka. Brišnik, koji je naučio igrati 11 na 11 jer je takvo pravilo u Tomislavgradu, igra se veliki nogomet, izvrsno se snašlo na terenu u Grudama, 5 na 5 i odmah praktički izjednačilo preko Tomislava Ćerdića, a isti igrač je preokrenuo rezultat prije kraja poluvremena. U nastavku Tomislav Bošnjak uzvraća Ćerdiću, te i on zabija 2. gol. I kada se činilo da će ostati 2:2, slijedi drama u završnici. Prvo Tomislav Bagarić dovodi Tomislavgrad u vodstvo i rezultat je 2:3, a onda Tomislav Bošnjak postiže svoj hat-trick i postaje najveća zvijezda utakmice. Uslijedili su penali i iskusni Ljubušaci to su znali iskoristiti i plasirati se u četvrtfinale Lige Hercegovine u Grudama.

Danas, utorak, od 20 sati sastaju se Stolac i Neum, u 21 sat je veliki derbi, domaćin Grude igra protiv Širokog Brijega, te u 22 sata Mostar igra protiv predstavnika Čitluka.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije