Ljetna nogometna stanka

Još nejasno - trokružno igranje ili lige za prvaka i ostanak

12.06.2016.
u 09:00

Prethodno prvenstvo završilo je još 14. svibnja. Kao što se zna, liga je “skraćena”, pa će na jesen brojati samo 12 klubova. Još 24. svibnja Izvršni odbor NS BiH trebao je donijeti odluku o sustavu natjecanja, ali sve je odgođeno. Zna se da će se prvi dio prvenstva igrati po formuli “dvokružno - svatko protiv svakoga”, što znači 22 kola. Da bi se ispunila kvota od (približno) 35 prvenstvenih utakmica, nastavak bi se prvenstva mogao igrati trokružno (33 utakmice), ali tu je teško naći pravedan odnos domaćih i gostujućih utakmica. Druga varijanta je “liga za prvaka” i “liga za ostanak” (pa bi svaki klub odigrao još 10 utakmica, ili 32 ukupno). Vidjet ćemo što će na kraju odlučiti mudraci iz NS BiH.

Većina za drugu varijantu

Koliko znamo, većina klubova je za drugu varijantu (liga za prvaka i liga za ostanak). Mjesto među “dvanaest veličanstvenih” osigurali su Zrinjski, Sloboda, Široki Brijeg, Sarajevo, Željezničar, Čelik, Radnik, Vitez, Mladost, te dva novaka – Metalleghe iz Jajca i Krupa (malo mjesto uz Vrbas kod Banja Luke). Mišljenja da će se “skraćenjem” lige jako podići kvalitetu nogometa i zanimanje publike nema uporišta ni u čemu. Teško da će kvalitetu povećati novaci Metalleghe i Krupa, a još teže da će ti klubovi povećati prosječni posjet. Jer, njihove utakmice do sada rijetko je ikada gledalo (i) 500 gledatelja. Krupa i Metalleghe nemaju licencije za igranje na svojim stadionima, gdje puno toga nedostaje za premijerligaške standarde. Zato je Krupa zatražila od Borca da joj dopusti igrati na banjalučkom Gradskom stadionu, ali je dobila “korpu”! Borac nije dao pristanak, zaboravljajući da su njegovi kadeti i juniori često koristili travnjak u Krupi i da im domaćini to nisu ni naplaćivali. Eto, to je susjedska solidarnost, koja se u ovom slučaju svela na “neka susjedu krepa krava”. Čini se da će Krupljani zatražiti pomoć od Rudara ili Kozare, te igrati kao domaćin u Prijedoru ili Gradiški dok ne dotjeraju u red svoj stadion. Metalleghe će pak domaće susrete igrati ili u Vitezu ili u Travniku, a u međuvremenu (do)graditi stadion Mračaj u Jajcu.

Kritično u Čeliku

Po vijestima iz Zenice, Čelik se nalazi u goroj situaciji nego u prošloj sezoni Velež. A znamo kako je Velež prošao. Klub nema uprave, nema novca, nema ni publiku, a (već) nema ni igrača. Ti “profesionalci” više ne žele igrati “za eksere”. Oni kojima su istekli ugovori ne žele sklopiti nove. Dosta im je praznih obećanja. Uprava prebija dugove tako da nudi čiste papire, ako momci “zaborave” dug. Džidić, Graovac i Karić su prešli u Tuzlu i potpisali za Slobodu. “Opanke pritežu” i Jusić, Salčinović, Bureković, Dedić, Hećo, Popović. Teško će se treneru Beganoviću na prozivci odazvati barem Čelikov domar ili čistačica...Jako nezadovoljni prošlom sezonom su čelnici i navijači oba sarajevska kluba. Na Koševu po diktatu gazde i mecene Vincenta Tana “preslažu” upravu, stručni stožer i što je najvažnije svlačinicu. Barbarić je otišao u Belgiju, Okić je pred odlaskom, Simeunović je otpušten. Novi su Hodžić (Radnik), Ahmetović i Sarić (Sloboda), Crnogorac Balić (Targu Mures, Rumunjska), a pregovara se s Bećirajom (!), Sharbinijem (!), Husejnovićem(!). Željezničar je (opet) promijenio trenera. Ivan Vukomanović (Srbija) otpao je, iako je već držao olovku i trebao potpisati, jer je netko “šapnuo” da je nekada igrao za Arkanov Obilić. Na Grbavici su se utješili i doveli iz Slovenije Miloša Kostića. Svlačionica je “osvježena” Radinovićem (Borac), Šećerovićem (Radnik), a Brazilci Tiago i Mailson dobili su otkaz. Olimpic se spasio “veličanstvenom” pobjedom na Koševu, ali s Otoke stiže vijest da mecena Nijaz Gracić odlazi i da stižu strani vlasnici. ‘Osula’ se i svlačionica – Muharemović, Smajić, Brković i Radović već su bivši... •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?