Josip Tomić, novi predsjednik HNK Grude, o stanju u klubu i budućim planovima

Igralište iznad Duhanske ispunilo očekivanja, Liga Hercegovine bit će jedna od najboljih dosad

Josip Tomić
12.08.2023.
u 19:57

HNK Grude nositelj je organizacije ovogodišnje Lige Hercegovine, u klubu radi osam trenera, ima više od 200 djece... Mirko Marić, nogometaš Monze, darovao je nove golove za HNK Grude, uskoro počinje montaža... Na igralištu iznad Duhanske u planu je i teretana na otvorenom, uz niz dodatnih sadržaja...

Duhanska arena, kako ju je kolokvijalno nazvao lokalni portal grude.com, večeras će gorjeti. Finale je Lige mjesnih zajednica općine Grude, prvo na novom igralištu, koje će biti domaćin i Lige Hercegovine, i to na području koje je Općina Grude nazvala Sportskim centrom, piše Večernji list BiH.

I upravo u tom smjeru prostor će se razvijati i nastaviti graditi odmah nakon najmasovnijeg malonogometnog natjecanja u Hercegovini. Nositelj ovogodišnje Lige je HNK Grude, koji je dobio i novog predsjednika. Josip Tomić, pravnik s višegodišnjim stažom u javnoj upravi, upravo je po špranci iz svoje struke krenuo preslagivati nogometnog velikana nekoć znanog kao Bekija, a prije toga, još 40-ih godina, Sportsko društvo Duhan imalo je nogometnu, košarkašku i rukometnu sekciju, stoga ono Duhanska arena s početka teksta i ima uporište.

Riješili stare probleme

Josip Tomić godinama operativno djeluje u klubu. U Upravi je od 2016. u eri predsjednika Nikole Žulja, a 2019. godine, kada na čelo dolazi Vinko Jasak - Ćoso, praktički postaje glavni operativac. Te je godine promijenjen i Statut pa je lakše bilo i funkcionirati, a na Skupštini 22. srpnja, koja je bila otvorena za sve, Tomić preuzima klub.

- Cijelo vrijeme otkako sam u ovoj priči, cilj mi je pozitivno ozračje i mislim da smo se na valu toga i okupili. Mogu otvoreno reći - riješili smo se nekih starih problema i napravili koncept funkcioniranja kluba u budućnosti. Mladi su ljudi došli u klub. Trenutačno imamo osam trenera, a Stipe Mikulić uz to je i tajnik, potom oružara. Svoje obveze izmirujemo prema dogovorima, a mogu reći da smo postali velik sustav. Uspostavili smo koncept sa sponzorima, Općinom Grude, Zapadnohercegovačkom županijom i, naravno, roditeljima koji plaćaju članarine, a svi zajedno čine stupove financiranja kluba. Mislim kako je ovo dobar put - priča nam Tomić.

Iako je službeno na godišnjem, tko god zna što je nogometni klub, svjestan je da odmora tu nema.

- Ovo smo ljeto radili infrastrukturno, to je ono što se vidi i što motivira uz dobar rad trenera. Nekih stotinjak tisuća maraka investira se upravo u HNK Grude, u travnjak, ogradu, sanaciju svlačionica, asfaltirat ćemo dio pored tribina, rasvjeta je postavljena. Sve to stvaramo kako bismo se nastavili razvijati jer ovaj kolektiv ima više od 200 djece, tu su seniori iz domaćeg pogona, uglavnom iz Gruda, i nešto iz Širokog Brijega i Posušja, a sve lokalni dečki posvećeni klubu. Želja nam je u budućnosti se pozabaviti prijevozom, imati klupski autobus za prijevoz djece, i to kao samostalni projekt jer želimo olakšati dolazak djece na treninge. Mnogo ih je koji žele trenirati, a roditelji ih, jasno, ne mogu uvijek prevoziti, još ako su iz udaljenijih mjesta. Taj projekt donio bi nam dodatnu masivnost. Došla bi i djeca iz Drinovaca koji imaju klub, ali ne egzistira u kategorijama kadeta i juniora, a svu djecu koja žele igrati ovdje, rado ćemo primiti. Omogućit ćemo što većem broju mladih bavljenje ovim sportom - rezolutan je Tomić.

Ističe i kako sve trenere motiviraju da nastave s razvojem.

- Prvi trener je Jerko Miloš, sad je sve to jedan domaći kolektiv. Većina trenera ima minimalno licenciju C. Potpora smo trenerima i to ćemo biti maksimalno - ističe Tomić.

Prebacujemo se na temu igrališta iznad Duhanske stanice, gdje je Općina u kratkom vremenu napravila projekt koji se dugo čekao.

- Znamo svi kako je odavno postojala potreba da se igralište napravi jer to je ovdje trebalo, a Općina je razvijala više varijanti. Općina je kupovala zemljište i izradila još jedan projekt na lokaciji nedaleko od Duhanske, međutim, shvatili smo da ne bismo dobili efekt kvalitete kao na ovom području. U suradnji s Građevinskim fakultetom u Mostaru osmislili smo i projektirali igralište i to je proces koji je potrajao pa se konačno krenuo u realizaciju. Da nije bilo korone, projekt bi se dogodio godinu ranije, a, evo, završen je i sada nosi naziv Sportski centar. Nije ideja biti pretenciozan, ali će se u idućem razdoblju pored igrališta dodati novi sadržaji. U planu je igralište za mini nogomet, basket, teretana na otvorenom i osmišljavamo kako odraditi sanitarne čvorove i svlačionice. Imamo dvije opcije i razmatramo ih. S obzirom na to da smo tri tjedna u turniru, odziv općenito pokazuje da je lokacija igrališta pogođena, a samo je želja da kroz iduće vrijeme što više djece i mladih koristi igralište. To je smisao svega. Neka se svjetlo nikad ne gasi, odnosno, da uvijek ima netko na tom igralištu - ističe predsjednik HNK Grude. Tvrdi i kako će Liga Hercegovine biti jedna od najboljih dosad.

- Kad cijela općina Grude udari u isti klin, sve se može napraviti - kaže nam Tomić.

Za kraj, dok hodamo s pomoćnim terenom Elić Luke, Tomić objašnjava svoju viziju kluba.

- Temelj je poboljšati infrastrukturu za svu djecu koja ovdje treniraju. Važno je podizati kvalitetu rada, neka se treneri obrazuju i mi ih podržavamo u tome. Ovdje se mora zadržati kvalitetna atmosfera. Rezultatski, Grude egzistiraju u Drugoj ligi - jug, treći rang natjecanja. Naši susjedi Posušje u novije vrijeme i Široki već dugo egzistiraju u Premijer ligi i to je za svaku pohvalu. Što se Gruda tiče, rezultatski iskorak će se dogoditi u budućem vremenu, međutim, prvo ćemo stvoriti sve preduvjete u smislu kadrova i infrastrukture jer takav iskorak traži i kvalitetne temelje, a kad uđemo u viši rang, nije plan biti prolaznik već se tu i zadržati - zaključio je novi predsjednik HNK Grude Josip Tomić.

A na terenu su i novi golovi, uskoro će krenuti montaža, a oni su dar čovjeka koji je tu poniknuo, a danas je dio svjetskog nogometa. Radi se o Mirku Mariću koji je još jednom potvrdio da ne zaboravlja svoje Grude.

U finalu Grude Centar i Drinovci

Korak po korak, gradi se lijepa nogometna priča u Grudama, a netko će već večeras ispisati svoju priču u finalu Lige mjesnih zajednica općine Grude između Grude Centra i Drinovaca, starih znanaca. Centar ima sedam naslova prvaka, ali "post" traje gotovo pet godina zbog različitih okolnosti, dok Drinovci na naslov čekaju dugih 17 godina.

Do finala su i jedni i drugi bili dominantni, a zbog braće Ivana i Ante Ćorluke, koji su na vrhuncu forme, potom Darija Alpeze i Borisa Miloša, senatora koji su naviknuli osvajati ove turnire, Centru se daje uloga favorita, međutim Zvone Erkapić, Ivan Pandžić TT i Toni Tomas također su odigrali vrhunski turnir i tu su gdje jesu.

Sastale su se ove dvije ekipe u proteklih osam godina dva puta u finalima. Centar je jednom slavio na penale, kada se proslavio golman Mario Galić, a drugi put nije bilo rezultatske napetosti i Centar je u regularnom dijelu s više golova prednosti odradio utakmicu. Što će se večeras događati u grotlu Duhanske arene, ostaje nam za vidjeti. • 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije