Dokumentarni film

Hercegovci pljeskali Šimuniću i Sedlaru

03.04.2016.
u 09:48

U organizaciji udruge navijača Uvijek vjerni, u nekoliko je hercegovačkih mjesta (Mostar, Ljubuški, Međugorje, Široki Brijeg) promoviran 67-minutni film “Moja voljena Hrvatska” o nogometašu Josipu Joeu Šimuniću, hrvatskom nogometnom reprezentativcu (105 nastupa) i istinskom domoljubu, piše Večernji list BiH.

Velika pozornost

Film je inače režirao Jakov Sedlar. U svim mjestima film je izazvao veliku pozornost, a njegovi su akteri nagrađeni velikim pljeskom.

Svuda se s puno uspjeha prodavao DVD po popularnoj cijeni od 10 maraka. Prikupljena sredstva namijenjena su Klinici za ginekologiju KBC Mostar. Tematika filma svima je poznata. Nakon kvalifikacijske utakmice u Maksimiru za odlazak na Svjetsko prvenstvo u Brazilu protiv Islanda (2:0), Josip Šimunić u zanosu obratio se prepunim tribinama starim hrvatskim usklikom “Za dom”, a gledalište je uzvratilo “Spremni”.

Bio je to povod za hajku na istaknutog reprezentativca, a sve je završilo sramotnom kaznom od 10 utakmica zabrane nastupa za hrvatsku reprezentaciju velikom nogometašu i domoljubu, s obrazloženjem kako se radi o “ustaškom i fašističkom pozdravu”, koji vrijeđa druge narode:

- Nisam tako mislio. Rukovodio sam se time da se radi o starom hrvatskom uskliku, poznatom i iz opere “Nikola Šubić Zrinjski”. Nisam fašist, rekao je Šimunić, što nije “pilo vode” kod izricanja sramotne presude koju su poticali jugonostalgičari iz Hrvatske preko Fife.

Oduševljenje

U filmu su brojne scene iz Šimunićeva djetinjstva u Australiji, karijere u Njemačkoj i Dinamu, igara u hrvatskoj reprezentaciji, te nastojanje da se skine ljaga s njegova imena u još nedovršenom sudskim procesu. Recimo da su Hercegovci s oduševljenjem dočekali svoga Joea, koji je rekao da i sam ima hercegovačke korijene, “jer su njegovi preci prije 180 godina stigli u Fojnicu iz okolice Širokog Brijega”.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije