NEWSIT

Grci uvjereni da je ubojica među privedenima: 'Napravio je propust i ostavio DNA na preminulom'

grčka policija
Marko Lukunic/PIXSELL
08.08.2023.
u 18:50

Načelnik glavnog stožera grčke policije vodit će internu istragu o sinoćnjim događajima u Ateni, gdje je u sukobu članova navijačkih skupina uoči dvoboja AEK - Dinamo u kvalifikacijama za nogometnu Ligu prvaka smrtno stradao 29-godišnji navijač domaće momčadi.

Grčki navijač Michalis (29) ubijen je nakon nereda u Ateni poslije obračuna pripadnika BBB-a i skupine koja podržava AEK. Barem osmero huligana hospitalizirano je u bolnici, a Uefa je odlučila odgoditi dvoboj Dinama i AEK-a koji se trebao igrati večeras od 20:45 sati u sklopu trećeg pretkola. 

Grčki medij Newsit javlja da je policija uvjerena kako se ubojica nalazi među 100-tinjak uhićenih huligana.

- Ubojica je napravio propust. Na preminulom navijaču je ostao DNA trag pa policija uzima DNA od svakog uhapšenog te ga uspoređuje s onim pronađenim na odjeći ubijenog navijača - piše spomenuti izvor te dodaje kako nož ili oštar predmet kojm je ubijen Michalis još nije pronađen. 

Također, načelnik glavnog stožera grčke policije vodit će internu istragu o sinoćnjim događajima u Ateni, gdje je u sukobu članova navijačkih skupina uoči dvoboja AEK - Dinamo u kvalifikacijama za nogometnu Ligu prvaka smrtno stradao 29-godišnji navijač domaće momčadi.

Istraga bi se trebala baviti propustima grčke policije koja nije spriječila dolazak Dinamovih navijača u Atenu, iako je o tome bila upozorena od strane hrvatskih i crnogorskih kolega najmanje dva dana unaprijed, priopćeno je u utorak.

Istragu će voditi policijski general-pukovnik Eleftherios Garilas, koji će istražiti i zašto atenska policija nije uspjela zaustaviti huligane unatoč zabrani dolaska gostujućim navijačima na utakmicu protiv AEK-a, koja je u utorak trebala biti odigrana u OPAP Areni u atenskoj četvrti Nea Filadelfija, gdje se i zbio sukob s tragičnim posljedicama. Zbog ovog sukoba Udruženje europskih nogometnih saveza (Uefa), pod čijom se ingerencijom odigrava Liga prvaka, odlučilo je odgoditi utakmicu.

Poduprava grčke policije za suzbijanje nasilja na sportskim terenima obavijestila je policijsku upravu s tri dokumenta u kojima se prenosi podatak hrvatske Sigurnosno-obavještajne agencije da "gotovo 100 navijača zagrebačkog Dinama planira otputovati u Grčku, gdje će ih ugostiti grčki navijači ili će odsjesti u smještajnim jedinicama unajmljenim putem platforme Airbnb". U porukama hrvatske agencije grčkoj policiji stoji i da su navijači AEK-a obaviješteni o ovim dolascima te da se organiziraju u blizini OPAP Arene.

Unatoč upozorenju i od crnogorskih vlasti da su huligani putovali kroz tu državu, automobilski konvoj je uspio proći kroz Grčku prema Ateni bez zaustavljanja. Neke od huligana policijsko osiguranje primijetilo je na naplatnoj postaji Elefsina, dok se nekoliko njih zaustavilo u Kiatu, sjeverozapadno od Korinta. Odatle su se podijelili u manje grupe i otputovali u Atenu osobnim automobilima ili gradskom željeznicom.

Najveći dio grupe putovao bio je s oko 25 automobila do stanice 'Irini' na liniji 1 atenske podzemne željeznice, gdje su se susreli s navijačima Panathinaikosa, s kojima su u prijateljskim odnosima. Odatle su spomenutom linijom putovali do stanice 'Pefkakia' te se potom okupili kod OPAP Arene ispred koje su se u ponedjeljak navečer sukobili s navijačima AEK-a.

Snage interventne policije MAT-a bile su mobilizirane, ali su stigle nakon erupcije nasilja u kojoj je navijač AEK-a izboden nožem i nedugo nakon toga umro. Ozlijeđeno je osam osoba, među kojima i hrvatski huligani.

Ukupno je privedeno 98 osoba koje se dovode u vezu s incidentima: 84 su hrvatska državljanina, jedan Austrijanac, jedan Bosanac, jedan Albanac, jedan Nijemac i dva Grka. Smješteni su u sjedištu Attica Securityja, dok su neki od osam ozlijeđenih ljudi pod policijskim nadzorom u bolnici.

Sukobi su uzrokovali i požar u koritu obližnjeg potoka koji su ugasile vatrogasne ekipe, a policija je bila prisiljena upotrijebiti suzavac kako bi rastjerala te potom uhitila umiješane u sukob.

 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?