Tamara Benković iz Ugljare kod Orašja na trenerskoj klupi ŽNK Hajduk Split

Djevojka iz Posavine nogometnu karijeru uspješno nastavila u gradu pod Marjanom

01.01.2024.
u 14:11

Tamara Benković iz Ugljare kod Orašja aktualna je trenerica ŽNK Hajduk Split, a svoj sportski razvoj počela je u Ženskom nogometnom klubu Posavina Domaljevac. Fakultet ju je potom odveo u Split, a nastavak donio igračku karijeru u ŽNK Marjan, koji je prije tri godine preoblikovan u ŽNK Hajduk Split. Svojim dolaskom u rodni kraj Tamara je iz Dalmacije donijela dašak Mediterana u ovih dana sunčanu Posavinu. Susreli smo je u Tolisi i zabilježili zanimljivu priču u kojoj Tamara naglašava kako mladi sportaši s puno samopouzdanja moraju više vjerovati u sebe da mogu ostvariti sve što zamisle, a za to su im, kaže, potrebni podrška i razumijevanje okoline. Kao razlog dolaska u rodni kraj Tamara navodi predstavljanje Adidasova projekta za djevojčice iz ŽNK Posavina Domaljevac "Breaking Barriers for Girls in Europe", u slobodnom prijevodu "Rušenje prepreka za djevojke u Europi".

Promocija žena u sportu

Cilj ovoga projekta je, ističe Tamara, promocija žena u sportu, nogometu, povećavanje vještina društvene interakcije u zajednici, osnaživanje lokalnih voditelja i trenera te poticanje djevojaka za bavljenje sportom.
– Cilj mi je bio uključiti ŽNK Posavina jer sam u ovom klubu i sama počela prve nogometne korake i sportsku karijeru, a prvi se koraci nikada ne zaboravljaju. Iz zahvalnosti prema klubu želim svoje bogato iskustvo i znanje prenijeti ovim djevojčicama i bilo bi nam drago da i one okuse čari ovoga projekta. Ženski nogomet enormnim koracima ide naprijed i možemo se nadati još puno boljem stanju jer su rezultati vidljivi u medijskim prikazima i projektu kao što je ovaj - ustvrdila je Tamara. Svoju ozbiljniju nogometnu karijeru gradila je u gradu pod Marjanom, a nakon svih ozljeda posvetila se trenerskom poslu. Posjeduje UEFA-inu "A" licenciju i dosegnula je najvišu razinu pa sada vodi seniorsku ekipu Hajduka, koja je završila jesenski dio sezone na drugom mjestu.
- Prošla sam jako zahtjevan put, a trenutačno je ženski nogomet u ekspanziji i kroz ovakve projekte pokušavam doprinijeti njegovu razvoju. Isto tako, postoji mnogo prepreka kroz koje moramo proći i upravo kroz ovaj projekt pomažemo curama da svladaju te prepreke i da im bude lakše dosegnuti razinu na kojoj sam ja trenutačno. Stoga bih ovim ambicioznim djevojkama poručila da su svi ciljevi ostvarivi, ali moraju vjerovati u sebe i svoje kvalitete te moraju odbaciti prepreke na koje nailaze - naglasila je Tamara te podsjetila kako je Posavina bogat rasadnik sportaša, kvalitetnih mladih nogometnih talenata, ali je činjenica da velik broj mladih nogometašica jako rano odustane od nogometa.
- Velika je to šteta i upravo smo imali raspravu što se tiče ovih prostora u kojima je izražen problem iseljavanja stanovništva i odlaska mladih. Ženski nogomet slabo je plaćen, a djevojke, uz nogomet, imaju i dodatne obveze kao što su škola, fakultet, edukacije, majčinstvo... - naglasila je Benković te je konstatirala kako je ženski nogomet u BiH i Hrvatskoj, odnosno Premijer liga BiH i HNL-u, gotovo na istoj razini.
- Mnogo utakmica igramo s bh. klubovima i rezultati su podjednaki na objema stranama, ali smatram da se ženski nogomet u objema državama razvija na sličan način. U Europi još nismo ostvarili taj iskorak jer cilj je najprije stvoriti čvrste baze u klubovima kako bismo imali kvalitetne reprezentacije. Svijetla je točka, što se tiče ženskog nogometa na našim prostorima, ta što su reprezentacije Hrvatske i BiH izborile play-off za ulazak u Ligu nacija, tako da se vidi jako veliki pomak - poručila je Benković i kratko se osvrnula na muški nogomet.
- Mogu slobodno kazati kako aktualna pozicija Hajduka na ljestvici i euforija koja vlada u Dalmaciji u velikoj mjeri mogu doprinijeti promociji ženskog nogometa. Tamo svi žive za Hajduk i stvarno imamo jako veliku podršku predsjednika kluba Lukše Jakobušića i članova Uprave.
U realizaciji projekta kroz četiri sata teorijske i praktične nastave u OŠ fra Ilije Starčevića u Tolisi Tamari Benković veliku pomoć su pružili Ilija Lucić, izbornik ženske nogometne kadetske reprezentacije BiH, i Dario Damjanović, bivši nogometni reprezentativac BiH koji je dio karijere proveo u splitskom Hajduku.
- Tamara je utrla put svim mladim nogometašicama s prostora Posavine i to ima posebnu težinu jer se radi o Hajduku, uz koji me vežu iznimno lijepe uspomene. Savjetovao bih djevojkama da nogomet i općenito sport donose puno prednosti u životu. Kroz nogomet se puno lakše ruše barijere i otvaraju mnoga vrata. Drago mi je da je jedna djevojka s ovih prostora dosegnula ovu razinu sportske karijere i zasigurno mladi u Posavini u Tamari mogu pronaći svoj uzor - poručio je Damjanović, inače aktualni trener zeničkog Čelika. Lucić je istaknuo kako su u ovaj projekt ciljano uključili djevojčice od 13 godina jer, kaže, za ženski nogomet u budućnosti vidi mnogo napretka i lijepih stvari.

Pozitivne priče

- ŽNK Posavina iz Domaljevca kroz višegodišnji rad ima jako puno pozitivnih priča. Sve su djevojke, kao i Tamara, završile fakultete, imaju svoja zanimanja, a kroz nogomet se mnogo lakše otvaraju mnoga vrata. Uz sportski dio, trudimo se da sutra budu uzorne osobe i vođe u svojoj lokalnoj zajednici - naglasio je Lucić.

 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?