NASTAVAK AFERE

Sporna grupa je pozivala na javni linč djevojčica

Facebook
Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
24.04.2014.
u 09:11

Djevojke su sretne što je grupa ugašena i bit će opreznije u budućnosti

Stranica “Najveće drolje osnovnih i srednjih škola” ugašena je i ta je priča razotkrivanjem maloljetnika R.E. koji je sve pokrenuo barem zasad završena. Javnost u regiji i dalje se bavi tim pitanjem, a stručnjaci daju svoje viđenje situacije.

Dvosmislen kontekst

- Ovdje se radi o veoma složenom problemu s obzirom da ima elemenata koji su i intimni i osobni, a radi se o maloljetnim osobama čije se fotografije uzimaju bez njihovog znanja - istaknuo je prof. dr. Dino Abazović s Fakulteta političkih znanosti. O ovom problemu porazgovarali smo i s Irenom Đumić-Jurić Marijanović, psihologinjom i psihoterapeutkinjom. - Ono što uznemirava je to što je stranica pozivača na javni linč djevojaka koje ističu svoju seksualnost. Fotografije su manje ili više, neke nimalo, seksualno provokativne, ali je osnivač grupe nazivom “Najveće drolje osnovnih i srednjih škola” fotografije stavio u određeni kontekst. Taj kontekst je dvosmislen. S jedne strane je osuđujući jer se radi o mladim djevojkama koje su već okarakterizirane kao drolje i na taj način se posjetitelji ove stranice najviše i zanimaju procjenom jesu li one to ili nisu. S druge strane, ovaj naslov je seksualno uzbuđujući i poziva na gledanje i komentiranje onoga što djevojke ‘same nude’ iako su fotografije itekako zloupotrijebljene. Naravno, pitanje izbora ovih djevojaka da se na ovaj način izlažu je pitanje odgoja, izgrađene slike o sebi, samopouzdanja i osobnih vrijednosti, a sve ovo je dovedeno u pitanje današnjim izvrnutim sustavom vrijednosti u društvu - kaže nam psihologinja.

Mučan osjećaj

Ističe da su strašni načini opravdavanja zlostavljanja. - Pitanje je do kada će žene biti ‘krive’ za svoju seksualnost. U komentarima piše ‘sama je to tražila’, ‘i treba joj tako kad se slikala polugola’, ‘sama je kriva’... Ovakvi komentari upućuju na shvaćanje da je djevojka koja je istaknula svoju seksualnost samim tim pozvala na zlostavljanje, što se i događa na ovoj stranici, te da je to zlostavljanje opravdano. Tako dolazimo do toga da je seksualno zlostavljanje ili silovanje, također, opravdano ako je žrtva bila seksualno izazovna, te tako možemo čuti slične komentare kao na ovoj stranici ‘sama je to tražila’. Na taj način se opravdava zlostavljanje i negira bilo kakva moć rezoniranja i mišljenja kod zlostavljača. Meni je ova stranica izazvala mučan osjećaj i asocijaciju na film ‘Optužena’ i užasno je sve ovo što se događalo - kazala je za kraj psihologinja i psihoterapeutkinja Marjanović. Djevojke koje smo kontaktirali sretne su i vjeruju da je sve gotovo. Zahvaljuju medijima koji su stali na njihovu stranu, ali oko ovih slučajeva očekuju jači angažman policije.

Ključne riječi

Komentara 2

BA
badabing
22:42 24.04.2014.

One ističu svoju seksualnost i a ako ju uspiju istaknuti i izazovu reakciju onda je to zlostavljanje.Kakva hrpa gluposti.Trebalo bi poslati socijalnu službu i vidjeti kakvi to roditelji dopuštaju djeci da se slikaju polugola u porno pozama.Sad je neki klinac kao jedini krivac a star je kao i te balavice.

SI
sinisas3
21:26 24.04.2014.

Ističu svoju seksualnost? Pa to su klinke od 13-14god.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije