Novi pokušaj lokalnih izbora

Specijalci iz čak četiriju županija i pripadnici FUP-a osiguravaju mir na izborima u Stocu

19.02.2017.
u 07:00

Nakon nasilja na lokalnim izborima u listopadu prošle godine i prekida izbornog procesa u režiji Salmira Kaplana i njegovih suradnika, danas stanovnici Stoca ponovno imaju priliku izaći na izbore. Biračka mjesta su otvorena od 7 do 19 sati. Samo uz pokazivanje jednog od važećih bh. identifikacijskih dokumenata (osobna iskaznica, vozačka dozvola, putovnica) na biračkom mjestu birač može ostvariti biračko pravo, piše Večernji list BiH.

24 biračka mjesta

Broj birača u općini Stolac je 11.404, od toga je 10.012 redovitih, 1321 birač registriran izvan BiH, 31 birač registriran da glasuje u odsutnosti i 40 birača koji su registrirani kako bi glasovali osobno. U općini Stolac bit će otvorena 24 biračka mjesta uključujući četiri mobilna tima. Na glasačkom listiću za načelnika općine Stolac nalaze se imena dvaju kandidata, dok se na glasačkom listiću za Općinsko vijeće Stolac nalazi 68 imena kandidata uime 14 političkih subjekata. Iz Središnjeg izbornog povjerenstva poručili su kako su sve pripreme za normalno održavanje izbora obavljene te kako se ne očekuju poteškoće i problemi s njihove strane. Inače, na dan izbora u općini Stolac će na sva 24 biračka mjesta, kao i u Općinskom izbornom povjerenstvu Stolac, biti nazočno 25 ovlaštenih službenika Središnjeg izbornog povjerenstva BiH koji će nadgledati i kontrolirati izborni proces. I neće ga samo oni budno pratiti. Ministarstvo unutarnjih poslova Hercegovačko-neretvanske županije poduzelo je maksimalne napore kako bi izborni proces ovaj put u Stocu prošao bez novog nasilja. Sve raspoložive strane bit će upućene u Stolac, a policajci neće samo doći iz spomenute županije. - Pripadnici MUP-a i specijalne policije iz još četiriju županija dolaze u Stolac kako bi osiguravali ove izbore. Također, tu će biti i pripadnici Federalne uprave policije. Nekoliko stotina policajaca i specijalaca bit će raspoređeno na području Stoca. Za sada nema nikakvih naznaka da se mogu očekivati problemi. Čak i u slučaju nekih nepredviđenih situacija, spremni smo reagirati u iznimno kratkom roku - rekli su nam jučer u MUP-u HNŽ-a.

Općina mora funkcionirati

Od stanovnika Stoca mogu se samo čuti komentari kako oni žele da se izborni proces okonča, da se formira nova vlast i da općina ponovno funkcionira u punom kapacitetu. Ono što su predstavnici bošnjačkih stranaka napravili u ovoj općini na lokalnim izborima nije zabilježeno u novijoj bh. povijesti. Nasilno prekidanje izbora nešto je za što se mislilo da je prošlost u BiH, ali se pokazalo kako još uvijek pojedinci nisu napravili otklon od vremena kojeg se malo tko u BiH želi sjećati. Zato oni više nisu na izbornim listama nego pred sudovima, a nova vlast u što kraćem roku mora osigurati da Stolac funkcionira kao normalna lokalna zajednica. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije