Doznajemo

Smjene ministara iz SDA na sjednici 9. listopada

Tihić
02.10.2012.
u 09:00

Idući tjedan nastavak promjena u vlasti

Iako su zahtjevi za smjenama u BiH postali sve intenzivniji jer se ulazi u posljednji tjedan predizborne kampanje, aktivnosti Parlamenta i drugih tijela usmjerene su na to da se nakon izbora taj proces i zaokruži. Pitanje smjene Zlatka Lagumdžije i Denisa Bećirovića iz SDP-a već je na dnevnom redu, konačna odluka je dva dana prije izbora.

Sjednica dogovorena

No, može li je odgoditi novi put ministra vanjskih poslova ili nedovoljan broj zastupnika ili nešto treće, ostaje vidjeti. Smjene su izvjesne i dogodit će, neke i vrlo brzo. Čekaju se rezultati koji će odrediti daljnji omjer političkih snaga. Kako doznajemo, nakon izbora, točnije 9. listopada bit će sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH na kojoj će se raspravljati, a izvjesno je i izjašnjavati o smjenama ministara iz reda SDA. Naime, Ustavni sud BiH je donio zaključak kako zahtjev za smjenu ministara u Vijeću ministara BiH iz reda SDA ne ugrožava vitalni nacionalni interes bošnjačkog naroda, čime je omogućen nastavak rasprave i donošenja konačne odluke o tome pitanju. Zastupnici iz reda SDA u Domu naroda Parlamenta BiH 16. srpnja iskoristili su mehanizam pozivanja na zaštitu vitalnog nacionalnog interesa kako bi spriječili smjenu svojih ministara koju je ranije podržao Zastupnički dom. Smjenu ministra obrane Muhameda Ibrahimovića, sigurnosti Sadika Ahmetovića i doministra financija Fuada Kasumovića predložio je prije nekoliko mjeseci predsjedatelj Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda na zahtjev Zlatka Lagumdžije, predsjednika SDP-a. Kako se doznaje, Kolegij je načelno dogovorio da sjednica bude 9. listopada i da se na njoj pokrene pitanje smjene kadrova SDA.

Tihić predsjedatelj

Zanimljivo je kako predsjedanje Domom naroda upravo tada preuzima Sulejman Tihić po principu rotacije od sadašnjeg predsjedatelja Dragana Čovića koji je funkciju preuzeo 9. veljače. Tihić će tako biti na čelu Doma koji će staviti na glasovanje smjenu ministara iz stranke kojom predsjeda. Prema mišljenju zastupnika iz drugih stranaka s kojima smo razgovarali, očekivati je da Tihić pregovara o pomjeranju datuma, ali ne može ranije jer su izbori. Stoga je izgledno da će biti na čelu Doma koji će smijeniti svoje ministre. - SDA je iznosio mišljenje da će poštovati svaku odluku Ustavnog suda i za očekivati je da će se tako i ponašati - kazao nam je jedan od zastupnika. Već za 10-ak dana u BiH će biti jedno od najzanimljivijih razdoblja na političkoj sceni, a pored smjena izaći će se i s prvim naznakama novih-starih koalicija.

Sve ovisi o SNSD-u

Tri izaslanika iz SDA mogu napustiti sjednicu u trenutku glasovanja i dovesti u pitanje kvorum za odlučivanje. No, vjerojatnije je da se Tihić uzda u izostanak potpore srpskih izaslanika. Zbog sukoba između SDP-a i SNSD-a, u SDA vjeruju kako nitko od Srba neće glasovati za smjenu ministara SDA. (dj)

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?