Uskoro u javnosti

Sliku koja ima "magične moći" skrivali su i od Hitlera

Da Vincijev autoportret
Foto: Youtube
31.10.2014.
u 00:09

U Torinu postoji mit da je platno da Vincijevog autoportreta toliko moćno da one koji ga promatraju prožme velika snaga.

Jedan od najpoznatijih autoportreta na svijetu, onaj Leonarda da Vincija, bit će izložen javnosti u Torinu, gradu na sjeveru Italije. O 500 godina starom, izblijedjelom autoportretu načinjenom cvrenom kredom malo se toga zna, no neki vjeruju da ima mistične moći, piše BBC.
 
U Torinu postoji mit da je platno da Vincijevog autoportreta toliko moćno da one koji ga promatraju prožme velika snaga. Neki smatraju da je zbog te magične moći, a ne zbog kulturne ili ekonomske vrijednosti, slika tajno iznesena iz Torina u Rim tijekom drugog svjetskog rata, a sve kako ne bi dospjela u ruke Hitleru i tako mu pruižila još veću moć.

Koji god bio razlog ovo je jedino djelo iz cijele zbirke dragocjenih slika i rukopisa koji je premješten iz Kraljevske biblioteke u Torinu. Direktor biblioteke Giovanni Saccani rekao je da nitko ne zna točno gdje je slika bila skrivena.

- Kako bi spriječili naciste da je se dočepaju, slika je u potpunoj tajnosti prevezena u Rim - rekao je Saccani. Zbog takvih okolnosti slika nije bila dovoljno zaštićena pa je autoportret pretrpio oštećenja.

Da Vincijev autoportret se od 1998. godine nalazi u posebnoj prostoriji biblioteke u kojoj se temperatura održava na 20 Celzijevih stupnjeva, a vlaga na 55 posto. Cijeli taj prostor je opremljen alarmima i sigurnosnim kamerama. U prostoriju, koju nazivaju 'pećinom', zbog strogih uvjeta moći će ulaziti po 50 ljudi svakog sata.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije