Yongbyon

Sjeverna Koreja obnovila proizvodnju plutonija

Sjeverna Koreja
17.08.2016.
u 15:01

Sjeverna Koreja objavila je da je obnovila proizvodnju plutonija iz potrošenog nuklearnog goriva i da ne namjerava zaustaviti nuklearne testove sve dok traje američka prijetnja, objavila je u srijedu japanska novinska agencija Kyodo.

"Reprocesuirali smo potrošeno nuklearno gorivo uklonjeno iz reaktora", izjavio je u pisanom intervjuu Institut za atomsku energiju Sjeverne Koreje zadužen za glavno nuklearno postrojenje Yongbyon.

Institut je dodao i da "kao što je planirano" proizvodi visoko obogaćeni uranij za nuklearno oružje i nuklearnu energiju, dodaje Kyodo.

Agencija ističe da nisu navedene količine dobivenog plutonija i obogaćenog uranija.

UN-ova agencija za atomsku energiju (IAEA) u lipnju je objavila kako vjeruje da je Sjeverna Koreja ponovno aktivirala Yongbyon da bi proizvela plutonij iz potrošenog nuklearnog goriva.

Pyongyang je 2013. obećao da će ponovno pokrenuti sva nuklearna postrojenja, uključujući glavni reaktor u Yongbyonu koji je bio zatvoren.

Prema Kyodu, sjevernokorejski institut rekao je da je već uspio proizvesti "lakše i različito" nuklarno oružje i da ne namjerava prestati s nuklearnim testovima. Sjeverna Koreja izvela je u siječnju četvrti nuklearni test.

"U okolnostima u kojima nam SAD stalno prijeti atomskim oružjem, nećemo prekidati nuklearne testove", naveo je institut.

Sjeverna Koreja izložena je snažnom međunarodnom pritisku zbog svojeg nuklearnog programa, uključujući oštre sankcije UN-a usvojene u ožujku koje je poduprla i glavna saveznica Pyongyanga Kina.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?