IZBORNA SKUPŠTINA

Sivrić predsjednik, Lovrić i Kocaj dopredsjednici DHK HB

književnivi
Stojan Lasić
01.06.2014.
u 09:40

Skupština DHK HB održana u Kosači protekla je u dobrom ozračju

U Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače jučer je održana izborna društva hrvatskih književnika Herceg Bosne (DHK HB), na kojoj su uz već ranije izabranog predsjednika Ivana Sivrića izabrana i dva dopredsjednika, i to Fabijan Lovrić (bivši v. d. predsjednika) i Željko Kocaj.

U sklopu programa u franjevačkoj crkvi u Mostaru služena je sv. misa za preminule članove DHK HB.

Novi članovi

Na početku skupštine predsjednik DHK HB prof. Sivrić podnio je izvješće o radu Društva za razdoblje od 15. studenoga do 31. svibnja, odnosno otkad je on na čelu. Bivša predsjednica Društva književnica Marina Kljajo-Radić pohvalila je dosadašnji rad predsjednika Sivrića istaknuvši kako je DHK HB bio u financijski iznimno lošoj situaciji, koju je zahvaljujući Sivrićevu angažmanu, uspješno prebrodio. U DHK HB primljeni su novi članovi fra Vendelin Karačić i Sanijela Matković iz Širokog Brijega te zagrebački liječnik podrijetlom iz Stoca Zijad Duraković.

Petar Vulić, splitski pjesnik, predložio je skupštini generala Slobodana Praljka za novog člana, jer je “isti pored svoje haaške obrane, napisao i više djela književne vrijednosti”. Ali, kako po Statutu nijedan član ne može biti primljen u Društvo sve dok osobno ne podnese zahtjev, tako je i ovaj prijedlog ostavljen za neku drugu skupštinu.

Potpora ugroženima

Članovi DHK HB dogovorili su se da će pružiti potporu poplavljenim područjima u BiH u obliku knjiga tamošnjim poplavljenim knjižnicama i školama. Nekoliko članova DHK HB također je u poplavama ostalo bez svojim domova i pretrpjelo ogromne materijalne štete. Iskazana je i potpora haaškim uznicima.

Na skupštini su predstavljene i tri nove knjige u izdanju DHK HB, i to: “Slavin poj” - antologija priča slavenske mitologije, priređivača Ante Zirduma, koja je obuhvatila čak 26 naslova suvremenih autora iz regije, donoseći priče inspirirane starim bogovima, vilama, demonskim bićima, kultovima i vjerovanjima...

Za drugu knjigu “Anegdote i misli Antuna Gustava Matoša”, autora Janka Bučara, rečeno je da je “najozbiljnija knjiga o tom slavnom hrvatskom piscu. Treća knjiga je “Uvik bit čovik” (aforizmi) Slave Antina Bage, u kojoj se očituje Bagin osobni etički zagovor čovjeka i čovječanstva.

Ključne riječi

Komentara 1

CO
cope
22:58 02.07.2014.

A di vam ko dodje ta herceg Bosna

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije