Prikaz po brojkama

Široki Brijeg je peti po razvijenosti u Federaciji BiH

19.09.2016.
u 07:00

U statističkim izvješćima bivše države jedan od konstantnih pokazatelja bio je taj da su zapadnohercegovačke općine bile među najnerazvijenijima u nerazvijenoj BiH. Široki Brijeg (tada Lištica), kao i većina ostalih općina, imao je najmanje društvenih stanova po glavi stanovnika, najmanju stopu zaposlenosti (ali i najveću stopu nezaposlenosti), ali, uz Duvno i Livno, i najviše radnika “na privremenom radu u inozemstvu”.

Napredak kroz tradiciju

Statistika je puno toga pokazivala, ali?! Široki (Lištica) je, uz Zadar, imao najveći broj registriranih automobila na broj stanovnika, što je bio jedan od pokazatelja standarda, u čitavoj bivšoj državi. Siva ekonomija, devizne doznake dijaspore i bavljenje poljoprivrednom proizvodnjom (posebice duhanom) crnu statističku sliku Širokog, ali i cijele Hercegovine, činili su nešto svjetlijom. No, puno se toga promijenilo u posljednja dva desetljeća, pa tako i percepcija o zapadnoj Hercegovini - nekad najnerazvijeniji kraj u BiH danas se u bh. javnosti percipira kao najbogatiji.

Tranzicija i privatno poduzetništvo oživili su Široki. 

Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije