Večeras zatvaranje MFF

Sirijska loša sudbina rađa dobre filmove

mediteran11_nnn_bih_28082015
29.08.2015.
u 06:30

16. MFF završava večeras dodjelom nagrada, a gledatelji će moći vidjeti nagrađene filmove i film "Hercegovina" Ive Čolaka

Damir Čučić, selektor Mediteran Film Festivala (MFF) 2015. godine, bio je na mukama. Na širokobriješkoj filmskoj smotri jednostavno nije bilo mjesta ni za nagradama ovjenčane dokumentarce na najuglednijim festivalima.

Autentični prikazi

Čučić je u natjecateljski program MFF-a „gurao" dokumentarce koji su na što autentičniji način pokušali prikazati nepodnošljivu lakoću mediteranske stvarnosti, u odabiru filmova za festivalsku konkurenciju vodila ga je manje znana strana Mediterana.

Kadrovi iz filma „Progonjeni" sirijske redateljice Livaaje Yazji na najautentičniji način govore o odlasku u rat, o napuštanju doma, o beskrajnoj rijeci izbjeglica. Na završnoj večeri publika će moći vidjeti dokumentarac „Djeca Crnog kamena" sirijskog redatelja Waddaha Alfaheda o sudbini žitelja grada Homsa koji je imao središnju ulogu u sirijskom ustanku. Sirijska loša sudbina rađa dobre filmove. „Ćumuraši" Emira Z. Kapetanovića, ispredana filmska priča o ljudima koji se po život opasan način nastoje domoći ugljena u pokretnom vlaku kako bi preživljavali, puno više kazuje od suhoparnih statističkih pokazatelja o socijalnim (ne)prilikama u BiH.

Zdenko Jurilj „ubo" je zanimljivu temu o brutalnosti deložacija u Republici Hrvatskoj - njegov film „Kućo moja" prikazan je u Off programu 'Domaći autori'. Ljubitelji crtića imali su prigodu pogledati i deset najboljih animiranih filmova s NAFF-a 2015.

Na platnu ljetnog kina na filmskom trgu u programu „Open Air Cinema", a u suradnji s Operacijom kino, upriličena je projekcija filma „Druga majka" brazilske redateljice Anne Muylaert. Hrvoje Horvat, Večernjakov glazbeni kritičar, bio je oduševljen kinom pod zvijezdama i festivalskim šušurom na filmskom trgu.

Pozornica kao kod Stonesa

- Ovo golemo platno na zgradi Hrvatskog kulturnog doma izgleda mi kao stage Rolling Stonesa – kazao nam je Horvat na partyju u baru „Puž".

Mediteran Film Festival završava večeras dodjelom festivalskih nagrada, a gledatelji će moći vidjeti nagrađene filmove, ali i film „Hercegovina" Ive Čolaka i Zdenka Jurilja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije