banja luka

SIPA uhitila bivšeg direktora IDDEEA Sinišu Macana

macan
31.05.2016.
u 09:11

Jutros je u Banja Luci uhićen bivši direktor Agencije za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka IDDEEA Siniša Macan, neslužbeno saznaje BN televizija, prenosi novinska agencija Patria. 

Macana su uhitili pripadnici SIPA-e po nalogu Tužiteljstva BiH. On se u javnosti spominjao zbog zaključivanja štetnog ugovora u aferi Milbauer (Mühlbauer) u kojoj je BiH nanesena višemilijunska šteta koju plaćaju građani kroz izdavanje osobnih dokumenata.

Sporni ugovor vrijedan 104 milijuna KM potpisan je između Agencije  i firme Milbauer iz Banja Luke, a Kancelarija za reviziju institucija BiH utvrdila je da je ovaj ugovor prepun nepravilnosti. 

Novim pravilnikom, usvojenim u Vijeću ministara BiH u studenom 2012. godine kada je  Nikola Špirić bio ministar financija, a Sredoje Nović ministar civilnih poslova, cijena osobnih karata povećana je na 18, a vozačkih dozvola na 60 maraka.

Tada je definirano i da nadležnim organima za izdavanje dokumenata od cijene osobnih karte ne pripada ni fening dok im od vozačke dozvole ide samo 20 maraka.

Tom promjenom, osim građana koji su počeli plaćati veću cijenu dokumenata, oštećeni su i entitetski i županijski MUP-ovi. Po jednoj izdatoj osobnih karti za 12,6 KM, a za svaku izdatu vozačku dozvolu za 22 marke.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić tvrdio je da je u 2013. i 2014. godini MUP Republike Srpske izdao preko 600 tisuća osobnih dokumenta i po tom osnovu izgubio preko 10 milijuna maraka.

,,Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Srpske oštećeno je za više od 10 milijuna maraka, a nedavno su se kreditno zadužili za 15 milijuna da bi nabavili nova vozila i uniforme za policiju. Za tu odluku, koja je MUP RS u protekle dvije godine koštala 10 milijuna maraka, glasali su ministri SNSD-a koji se danas bave raznim komisijama i drugim stvarima kao navodni zaštitnici interesa Republike Srpske. Svake godine zbog te odluke MUP će ostati bez dijela sredstava tako da će šteta biti ogromna'', kazao je svojevremeno ministar Mektić, piše NAP. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije