Nakon akcije "Nekretnine"

SIPA se uključila u provjeru arapskih tvrtki u BiH

arapi
23.12.2016.
u 18:35

Nakon što je Služba za poslove sa strancima utvrdila da je fiktivno čak 499 od 671 pravnog subjekta u vlasništvu stranaca, uglavnom iz zemalja Zaljeva, kontroliranog u akciji "Nekretnine" na širem području BiH, u slučaj se uključila Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA), doznaje Dnevni avaz.

- Očito je riječ o određenim malverzacijama, jer su osnivane tvrtke s 2.000 KM na računu, a onda se raspolaže milijunskim iznosima i kupuju se objekti. To je nama indikativno i SIPA će sa svojim stručnjacima ući u tu problematiku i napraviti odgovarajuće provjere. Manipulirali su bh. zakonima, a sumnjamo i da se radi o aktivnostima na pranju novca - tvrdi za Avaz izvor blizak istrazi. 

No, istražitelji naglašavaju kako je pronađeno i dosta gospodarskih subjekata koji rade potpuno ispravno, uz zapošljavanje velikog broja ljudi i plaćanje svih poreza državi, te da takvi trebaju biti ostavljeni da rade u miru.

Zato se, govore istražitelji, i provode provjere i eliminacija onih koji rade nezakonito. Predmet provjera bit će i domaći notari od kojih su se neki uključili u mutne radnje u sumnjivim transakcijama.

- Njih zanima samo da naprave ugovore i da to naplate bez vođenja računa o sigurnosti i drugim važnim pitanjima - ističu izvori. 

Avaz doznaje da bi stotinjak stranih državljana moglo dobiti otkaz boravka, zbog čega će morati napustiti našu zemlju. 

Naime, u vlasništvu kontroliranih pravnih subjekata nalazi se više od 600 stambenih i poslovnih objekata te posjeduju 1.768 ZK izvadaka na ime tvrtke, utvrđeno je u akciji "Nekretnine". Provjerama je utvrđeno da 192 pravna subjekta posluju na prijavljenim adresama, a u njima strani državljani imaju reguliran privremeni boravak. Utvrđeno je između 100 i 107 pravnih osoba gdje njihovi vlasnici uopće nikad nisu ušli u BiH!  Zlouporabama je privremeni boravak ostvarilo 58 stranaca, a 158 stranaca boravilo je bez reguliranja statusa.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije