Akcija SIPA-e

SIPA osujetila plan ubojstva odvjetnika koji je svjedok zločina

delic07
Foto: agencije
19.06.2015.
u 09:45

Uhićen je optuženi za ratni zločin Milenko Krsmanović iz Sokoca

Sarajevski odvjetnik Muhidin Kapo nemalo je iznenađen kada je jučer čuo da su ga planirali ubiti ne bi li ga ‘ušutkali’ oko svjedočenja o ratnim zločinima u Rogatici gdje je svojedobno bio otet i pretučen. Njegovu planiranu likvidaciju osujetili su inspektori SIPA-e koji su jučer u Sokocu uhitili Milenka Krsmanovića (1957.), inače optuženog za ratni zločin, koji je nagovarao na odvjetnikovo ubojstvo.

- Istina je, ja sam u pitanju. Nisam u Sarajevu, čuo sam za to, ne mogu vam ništa sada reći, ne želim ništa komentirati dok ne razgovaram s tužiteljima, mogu reći da sam trebao svjedočiti u tom predmetu. On me zarobio 1992. godine, slomio mi nogu i rebra. Planirao me ubiti kako ne bih svjedočio protiv njega, kazao je novinarima Kapo. Inače, Krsmanović trenutačno čeka početak suđenja pred Okružnim sudom u Istočnom Sarajevu jer je navodno kao policajac u srpnju 1992. na području općine Sokolac civilnoj osobi nesrpske nacionalnosti namjerno nanio snažnu tjelesnu i duševnu bol, protuzakonito je zatvorio i opljačkao njenu imovinu. Odvjetnik Kapo jučer nije htio pričati o tome što se događalo u ratno vrijeme na području Rogatice te o čemu je on točno trebao svjedočiti protiv Krsmanovića, pravdajući se da nije sposoban za razgovor zbog šoka.

- Još je u haaškim sudskim spisima, koji se mogu naći objavljeni na internetu, jedan od svjedoka Asim Hamzić spominjao kako je Kapo bio otet na kontrolnom punktu na Bijelim vodama te da je glavni zapovjednik tog punkta bio Krsmanović.

Hamzić je u Haagu pričao kako je Krsmanović pregledao autobuse s muslimanima koji su bježali te da je izvodio koga je htio od izbjeglica, a da su mnogi koje je izveo iz autobusa nestali do dan danas. U spisu njegova svjedočenja navode se i brojne druge optužbe protiv Krsmanovića kojeg se spominje i u kontekstu ubojstva 44 muslimana iz sela Novoseoci. Također se i poslije rata spominjao zbog nasilja pa mu se sudilo i za pokušaj ubojstva, podsjetili su iz SIPA-e,

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije