Maksida Pirić

SIP zaprimio nekoliko prigovora za kršenje izborne tišine

izbori
01.10.2016.
u 20:45

Središnje izborno povjerenstvo BiH (SIPBiH) zaprimilo je danas nekoliko prigovora za kršenje izborne tišine uoči lokalnih izbora u BiH, koji se uglavnom odnose na plakatiranje, te koji su u nadležnosti općinskih izbornih povjerenstava. 

Kako je Feni kazala glasnogovornica SIP-a BiH Maksida Pirić, kaa se radi o kršenju izborne tišine od političkih subjekata, osim u jednom slučaju, u prvom stupnju su nadležne općinska izborna povjerenstva. 

- SIP BiH je nadležan za prigovore u prvom stupnju jedino u slučaju, ukoliko su korištena domaća i međunarodna sredstva komunikacije radi utjecaja na birače, a pod tim sredstvima se podrazumjevaju sva ona sredstva kojima se može emitirati zvučni, video ili tekstualni sadržaj - pojašnjava Pirić.

Istovremeno, precizira da ta sredstva nisu ograničena samo na radio i tv, odnosno tiskane medije, nego obuhvaćaju i SMS-poruke i video-poruke, isporučene putem mobilnih telefona.

- Jedino u tom slučaju kršenja izborne tišine u prvom stupnju je nadležan SIPBiH, a u svim drugim slučajevima su u prvom stupnju nadležna općinska izborna povjerenstva - kazala je glasnogovornica SIP-a BiH.    

Dodala je da će o prigovorima iz nadležnosti općinskih izbornih povjerenstava, SIP BiH, najvjeroJatnije, imati više informacija tijekom narednog dana.

Referirajući se na ustaljenu praksu i proceduru u vezi s prigovorima za kršenje izborne tišine, Pirić navodi da u situaciji u kojoj strana koja je uložila prigovor nije zadovoljna odlukom općinskog izbornaog povjerenstva, može uložiti žalbu na tu odluku i dostaviti je SIP-u BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?