Bez potpore

Sindikat raskida protokol o suradnji s Vladom Federacije

sindikat
18.04.2012.
u 09:26

Vladi Federacije ostavljena još jedna prigoda, a to je da do 1. svibnja poduzmu konkretne i vidljive mjere na poboljšanju radničkih prava i statusa

Savez samostalnih sindikata BiH, koji je najmasovnija sindikalna organizacija u Federaciji BiH, mogao bi već 1. svibnja raskinuti protokole o suradnji s federalnom Vladom i strankama platforme. Potpredsjednik SSS-a BiH Salih Kruščica kazao nam je da je odluka već donesena, te da će 26. travnja biti održan i prosvjedni skup.

Jedna prigoda

Otkazivanje suradnje je skoro izvjesno, iako je Vladi Federacije ostavljena još jedna prigoda, a to je da do 1. svibnja poduzmu konkretne i vidljive mjere na poboljšanju radničkih prava i statusa, na što su se obvezali potpisanim protokolom prošle godine. Nezadovoljstvo među sindikalnim organizacijama koje su članice Saveza prisutno je već duže vrijeme, ali se zbog protivljenja dijela rukovodstva odluka o raskidu suradnje s Vladom nekoliko puta odgađala. U više navrata su sindikalni predstavnici upozoravali federalnu Vladu da se ne poštuju protokoli koje je Sindikat potpisao s Vladom i strankama platforme. Još početkom ove godine predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Ismet Bajramović uputio je pismo premijeru Nerminu Nikšiću u kojem je tražio da Vlada FBiH, bez odlaganja, uputi na razmatranje u Ekonomsko-socijalno vijeće za teritorij FBiH, a zatim na usvajanje u entitetski Parlament, prijedloge zakona o radu, sigurnosti i zdravlju na radu, reviziji privatizacije, šumama, koncesijama i policijskim službenicima, kao i prijedloge izmjena i dopuna zakona o štrajku i zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti FBiH.

Očekivana odluka

Na usvajanju i provedbi ovih osam zakona u proteklom razdoblju urađeno je vrlo malo, pa je i najava otkazivanja suradnje od Sindikata potpuno očekivana. Nakon što se ova najava provede u praksu napori Vlade Nermina Nikšića da održi socijalni mir u Federaciji bit će znatno otežani. Štoviše, Sindikat bi mogao postati glavni generator i organizator radničkih prosvjeda u drugoj polovini ove godine, kada bi se morale ostvariti najveće uštede u javnom sektoru.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?