Sindikat

Sindikalna košarica skuplja za 68 maraka

24.02.2016.
u 07:00

Cijene hrane i ostalih potrepština nužnih za život u BiH i dalje rastu. Ovu činjenicu potkrepljuje sindikalna košarica koja je krajem prošle godine iznosila 1800 KM, da bi već u prvim mjesecima ove godine značajno porasla.

- Sindikalna potrošačka košarica za četveročlanu obitelj u Republici Srpskoj u siječnju je koštala 1868 konvertibilnih maraka, priopćio je jučer Savez sindikata Srpske.

U priopćenju se dalje navodi da je prosječna isplaćena neto plaća za ovaj mjesec od 816 KM pokrivala sindikalnu potrošačku košaricu s 43,66 posto. Najviše novca obitelji u Srpskoj u prošlom mjesecu trošile su za nabavu hrane - 698 konvertibilnih maraka, što je za devet maraka više u odnosu na prosinac. Stanovanje i komunalne usluge koštale su 575 KM, dok je za tekuće održavanje kućanstva trebalo izdvojiti 105 KM, navode iz Saveza sindikata.

Odjeća i obuća u siječnju ove godine koštali su 135 KM, higijena i njega zdravlja 80 KM, prijevoz 192 KM te obrazovanje i kultura 82 KM.

Savez sindikata ističe da se iz navedenog zaključuje da je u siječnju ove godine, zbog smanjenja plaća u mnogim djelatnostima te zbog poskupljenja hrane, došlo do pada životnog standarda.

Ako visinu sindikalne košarice gledamo kroz činjenicu kako je iznos minimalne plaće u Bosni i Hercegovini svega 370 maraka, nije teško zaključiti da tek rijetke obitelji sebi mogu priuštiti sve ono što je jednom četveročlanom kućanstvu potrebno.

Ne treba zanemariti ni nedavno objavljen podatak kako je BiH među pet najsiromašnijih zemalja u Europi.

Od njezinih nešto više od 3,8 milijuna stanovnika, više od pola milijuna je nezaposleno, oko 700.000 građana živi na granici siromaštva, prosječna plaća je oko 830 KM, a najnižu mirovinu od 326 konvertibilnih maraka prima oko 200.000 umirovljenika. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije