Premijerno prikazivanje

Sinčić: Ganut sam onim što sam vidio u filmu Zdenka Jurilja 'Kućo moja'

30.08.2015.
u 06:30

Filmski autoriteti iz Zagreba i Sarajeva oduševljeni MFF-om

Na premijernom prikazivanju dokumentaraca „Kućo moja" Večernjakova novinara Zdenka Jurilja, upriličenom u okviru Off programa 'Domaći autori' MFF-a 2015., redatelj je istaknuo da su njegov motiv za rad na ovom filmu bile mučne i brutalne deložacije u RH, moć banaka i nemoć društva, što je rezultiralo političkim aktivizmom okupljenih oko udruge „Živi zid". Ivan Velibor Sinčić kazao nam je da je jednostavno ganut i kako nije očekivao ovako „gust" i dinamičan film.

Zahvale za film

- Zahvaljujući ovom filmu, vidio sam što smo sve prošli, koliko su se žrtvovali moji suradnici u stožeru dok sam ja bio na turneji i sučeljavanjima. Zato hvala Jurilju - dodao je Sinčić. Boris T. Matić, utemeljitelj Motovun Film Festivala i vodeći čovjek Zagreb Film Festivala, bio je oduševljen izborom filmova u konkurenciji MFF-a. - Bio sam na MFF-u prije pet godina i neosporno je da se festival razvio u vrlo značajnu filmsku manifestaciju. Oduševljen sam činjenicom da festival privlači ovoliko mlade publike. Fenomenalno - istaknuo je Matić. Nenad Dizdarević, ugledni sarajevski redatelj i pedagog, naglašava: - MFF već 16 godina ide unatoč, a ne zahvaljujući! Veseli me ovo mnoštvo mladih u kinu i na filmskom trgu, a bez publike nema filma.

Konkurencija na MFF-u

Projekcija španjolsko-argentinskog filma „Divlje priče" redatelja Damiana Szifrona upriličena na platnu otvorenog kina ispunila je filmski trg. Festivalski šušur osjećao se na svakom koraku, a onda bi se u kasne sate filmofili sklonili pod zvijezde na Brijegu, u bar Puž. Mnogobrojna publika imala je prigodu vidjeti 17 dokumentaraca u konkurenciji, u Off programu pet filmova domaćih autora, deset animiranih filmova s NAFF-a 2015., dva igrana filma na otvorenom... - Ja i Tomislav Topić, direktor festivala, započeli smo ovu filmsku avanturu kao relativno mladi ljudi, a MFF već se primiče svojoj punoljetnosti. No, stasali su neki novi klinci koji vole film, koji znaju što je film, i nitko im ga više u Širokom ne može oduzeti. Ova lijepa priča u hercegovačkoj Cinecitti nastavlja se u svom punom filmskom sjaju - kazao je producent MFF-a Robert Bubalo.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije