Sestrinska profesija

Simpozij u Mostaru okupio 520 sestara iz BiH i regije

BiH,05.05.2016.Mostar, Medicinski fakultet ,  4. simpozij medicinskih sestara i tehnicara, Photo:Stojan Lasic
06.05.2016.
u 07:00

Mostar je jučer bio središte medicinskih sestara iz zemlje i regije. U organizaciji SKB-a Mostar i Fakulteta zdravstvenih studija Sveučilišta u Mostaru, otvoren je 4. simpozij medicinskih sestara i tehničara s međunarodnim sudjelovanjem, čija je tema “Iskustva sestrinske profesije prije i poslije ulaska u EU”. Simpozij je otvorila glavna medicinska sestra SKB-a Zdravka Lončar, a program simpozija podijeljen je u šest sesija na kojima će predavanja održati brojni eminentni predavači iz BiH, Hrvatske i Slovenije.

Simpoziji sve posjećeniji

SKB Mostar i Fakultet zdravstvenih studija Sveučilišta u Mostaru nastoje pratiti upute Federacije regulacijskih tijela u sestrinstvu Europske unije (FEPI) koja nalaže osiguravanje izvrsnosti kroz sestrinske kompetencije i praksu, profesionalne standarde, kontinuiranu edukaciju i usavršavanje te profesionalnu etiku. “Odziv na ovogodišnji simpozij je izuzetno velik. Zainteresiranost sestara iz BiH, Hrvatske i Slovenije je ogromna, a za sudjelovanje se prijavilo 520 sestara, što je iznad mogućnost predviđenog prostora tako da smo morali sestre podijeliti u dva dana kako bi svi mogli poslušati predavanja. Prve godine je bilo 170 sestara, druge 220, prošle godine 280, a ove 520. Sestrama ovakvi simpoziji znače mnogo jer ne stvaraju sebi barijeru, a ujedno nauče od svakog ponešto”, kazala je Lončar. “Ono što smo u Hrvatskoj morali napraviti je to da naše kurikulume na srednjoškolskoj razini i prvostupništvu prilagodimo europskoj direktivi i nama je prošle godine izišla prva generacija sestara u srednjoj školi, obrazovanih 5 godina. Što se tiče studija sestrinstva, prvostupništva, predviđeno je obrazovanje na 4600 sati, što je zadano direktivom”, kazala je Nada Prlić s Medicinskog fakulteta iz Osijeka.

Iskustva Slovenije

Slična iskustva su i u Sloveniji. “U našoj zemlji obrazovanje za zdravstvenu njegu regulirano je europskim direktivama - dodiplomski studij za obrazovanje medicinskih sestara ima 4600 sati, od čega je većina praktični dio”, kazala je Dominika Vrbanjak s mariborskog Sveučilišta.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije