znanstveno-stručni simpozij

Simpozij o 650 godina prvog pisanog spomena Prozora u Rami

Tvrtkova povelja
02.08.2016.
u 12:41

Općina Prozor-Rama, u povodu 650 godina prvog pisanog spomena Prozora u Rami organizira međunarodni znanstveno-stručni simpozij pod nazivom "Bosanski ban Tvrtko „pod Prozorom u Rami“.

Spomenuti skup biti će održan 11. kolovoza u Domu kulture u Prozoru, s početkom u 9 sati, a nastupiti će 27 autora.

Organizatori skupa priopćavaju kako su pristigli radovi podijeljeni na šest tematskih cjelina: "Tvrtkova povelja pod Prozorom u Rami", "Srednjovjekovna Bosna i Hum", "Srednjovjekovna Rama", "Stanovnici Rame i migracije iz Rame", "Rama u Bosni i Hercegovini" i "Zapisi i spisi".

U završnom dijelu programa, uz glazbeni nastup vokalne skupine "Arabelle", bit će predstavljen zbornik radova s navedenog skupa.

Bosanski ban Tvrtko I. Kotromanić, 11. kolovoza 1366. godine "pod Prozorom u Rami" izdao je povelju kojom svome vjernom vojvodi Vukcu Hrvatiniću daruje grad Sokol u Plivi i cijelu župu Plivu za vjernu službu i uspješno ratovanje protiv vlasti ugarsko-hrvatskog kralja Ludovika I. Velikog. Povelja je pisana najuskularnom bosanicom na pergamentu njemačke proizvodnje, u kojoj se prvi puta u povijesti spominje Prozor u Rami.

Općina Prozor-Rama, 650 godina kasnije organizira Međunarodni znanstveno-stručni skup Bosanski ban Tvrtko 'pod Prozorom u Rami', kako bi se znanstveno obradila Tvrtkova povelja i istaknulo povijesno značenje Prozora i Rame.

Pozvani autori analizirati će Tvrtkovu povelju kroz diplomatičarsko-povjesničarkse odnose, zatim kroz paleografsku i jezičnu analizu, kao i metrologiju Tvrtkova banskog novca. Pored spomenutoga, tu su i prilozi koji s različitih aspekata osvjetljavaju srednjovjekovnu Bosnu, Ramu i plemićki grad Prozor,vrijeme vladanja bana i kralja Tvrtka, krstjane i Crkvu bosansku, ramske stećke, 'grb Rame', heraldiku, te vinogradarstvo, kao i veze Rame s nekim dalmatinskim gradovima, a posebno Zadrom i Trogirom.

Pored spomenutoga analizirati će i Ramu u vremenima turske i austrijske vladavine, vrijeme kandijskoga rata, te u promjenama režima, kao i u procesu islamizacije, raznih migracija i administrativnih pribrajanja i prisvajanja sve do danas.

- U povodu 650. godina od prvog spomena Prozora u Rami, pozvali smo znanstvenike, povjesničare, teologe i druge stručne ljude i organizirali znanstveno-stručni skup o Tvrtkovoj povelji i Rami kroz povijest. Zahvaljujem svim sudionicima skupa, svima koji su nam poslali svoje znanstveno-stručne priloge u kojima nam približavaju našu ramsku prošlost, nadahnjujući nas za savjesniji i društveniji angažman u našoj općini,  kazao je član Organizacijskog odbora fra Tomislav Brković.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije