festival

Snažne žene u središtu programa 65. Berlinalea

nicole kidman
Foto: Reuters/PIXSELL
04.02.2015.
u 11:03

Program 65. Međunarodnoga filmskog festivala u Berlinu, koji će se održati od 5. do 15. veljače, ove će godine proteći u znaku žena, s obzirom na to kako će svoje nove filmove predstaviti velike glumačke zvijezde poput Juliette Binoche, Nicole Kidman, Cate Blanchett, Helen Mirren i Lee Seydoux

"Snažne žene u ekstremnim situacijama", kako je kazao direktor Berlinala Dieter Kosslick, bit će u središtu mnogih od ukupno 400 filmova koji će se prikazati na festivalu. Jedanaestodnevni Berlinale otvorit će Juliette Binoche filmom "Nobody Wants the Night" u režiji Španjolke Isabel Coixet, u kojem se francuska glumica pojavljuje u ulozi Josephine, žene istraživača Roberta Pearyja koja odlazi na Grenland u potragu za njim. U službenoj konkurenciji bit će prikazano ukupno 19 filmova, među kojima je i film Nicole Kidman "Queen of the Desert" u režiji njemačkoga veterana Wernera Herzoga. Kidman glumi britansku špijunku i avanturistkinju Gertrude Bell, a uz nju se, u ulozi Lawrencea od Arabije, u filmu pojavljuje zvijezda vrlo popularne sage "Sumrak" Robert Pattinson. Cate Blanchett predstavit će film "Knight of Cups", priču o scenaristu koji pokušava otkriti uzroke niza neobičnih događaja, u kojemu uz nju glume Natalie Portman i Christian Bale. Film je režirao samozatajni američki redatelj Terrence Malick za kojega se Kosslick nada da će ove godine prošetati crvenim tepihom. Buduća Bondova djevojka Lea Seydoux vraća se u Berlin s filmom "Dnevnik jedne sobarice" u režiji Benoit Jacqot po romanu Octavea Mirabeaua. Riječ je o trećoj filmskoj adaptaciji toga romana, nakon onih Jeana Renoira iz 1946. i Luisa Bunuela iz 1964. Tu je, naposlijetku, i Helen Mirren čiji će film "Woman in Gold" biti prikazan izvan konkurencije. Film je režirao Simon Curtis, a Mirren se u njemu pojavljuje u ulozi Marije Altmann, Austrijanke koja je preživjela holokaust i deset se godina borila za povrat Klimtovih platna koje su nacisti oteli njenoj obitelji. Berlinale, festival nastao usred Hladnog rata, svojim posjetiteljima nudi glamur velikih holivudskih produkcija, ali i filmove okrenute stvarnim problemima današnjice.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije